23948sdkhjf

Klumme: Det mentale rum, der befordrer helbredelse

Pleje- og sundhedsbyggeri skal rumme både det sygdomsbehandlende og det sundhedsskabende, skriver Mette Dan-Weibel fra Aarhus Arkitekterne i dagens klumme.
”Kan man kurere sindssyge med skønhed? Bliver man helbredt af gule teglsten og gotiske trappegavle eller en formidabel udsigt?”

Sådan spurgte M. G. Bindesbøll helt tilbage i 1860. Bindesbøll var arkitekten bag opførelsen af blandt andet Jyske Asyl i Risskov, og hans smukke byggeri på den skrånende bakke mod Aarhusbugten gav selv svaret. Det var forkastelsen af århundreders forestilling om, at den psykiske lidelse var Guds straf for de gales syndige livsførelse. Det var en bekræftelse af, at en psykisk lidelse kunne forklares medicinsk som en fejlfunktion i hjernen, og på den måde sidestilledes sindssygen med en legemlig, somatisk sygdom.

Dermed var bolden givet op. Ikke kun til at udvikle psykiatrien men også det pleje- og sundhedsbyggeri, som udgør de bygningsmæssige rammer for de psykiatriske patienter.

Nye tilgange og ændrede behandlingsformer
For nylig vandt Aarhus Arkitekterne den udskrevne konkurrence om Hadbjergparken i Favrskov Kommune, der er et fleksibelt botilbud for udviklingshæmmede. Med bedømmelsen " overordentlig tilfredsstillende med en fremragende arkitektur og funktion " trak dommerkomiteen en lige linje tilbage til Bindesbøll. Den bedømmelse er vi naturligvis stolte af, fordi den favner både det arkitektoniske og det funktionelle, som vi ser som integrerede og ligestillede parametre, når det optimale sundhedsbyggeri skal udformes.

Men, med skyldig respekt for Bindesbøll, er der sket mange forandringer siden hans tid, som i dag stiller andre krav til bygningernes funktion. Psykiatrien er både præget af nye tilgange til patienterne og af ændrede behandlingsformer. Og i takt med større viden om de psykiske sygdomme går et ønske om at afstigmatisere patienterne og opnå social accept af de psykisk syge. Med individuelle hensyn kan mange mennesker med psykiske sygdomme leve på lige fod med andre.

Det stiller krav til de fysiske rammer for pleje- og sundhedsbyggeriet. Og arkitekturen indenfor det psykiatriske felt spiller en dobbelt rolle og har et dobbelt formål. Den skal kunne rumme både det sygdomsbehandlende og det sundhedsskabende sigte. Så hvilke krav skal opfyldes for at skabe optimale vilkår for det sygdomsbehandlende? Og hvordan prioriteres det sundhedsskabende? Kan det lade sig gøre at forene begge elementer i samme byggeri?

Flere kontrasterende behov
Det sygdomsbehandlende formål kræver et professionelt og velfungerende miljø, der danner den optimale ramme om behandlingen af den enkelte patient. Her er fokus på, at de forskellige professionelle funktioner understøttes og inspirerer patienterne bedst muligt, så behandlingsforløbet kan udfolde sig under optimale vilkår. Derimod forudsætter det sundhedsskabende formål et miljø, der på én gang kan virke beroligende og inspirerende på patienterne, så der hos dem opnås en vekselvirkning mellem, på den ene side, ro og tryghed og, på den anden side, stimulans og udfordring; et miljø, der danner rammen om patientens bedring og helbredelse.

Tidligere var der i pleje- og sundhedsbyggeriet mere fokus på temaer som arbejdsmiljø, sikkerhed og behandlingsformer. I de seneste år har begrebet ' helende arkitektur fået stor opmærksomhed som en faktor, der har selvstændig betydning for behandlingen og for patienternes velbefindende. Det er et ambitiøst arkitektonisk ønske om at prioritere eksempelvis temaer som farver, lys, kunst, musik, udsigt og støjreduktion for at skabe de bedste fysiske rammer for patienterne.

Som det fremgår: Byggeri indenfor psykiatrien skal opfylde flere kontrasterende behov og kan ofte være en balanceakt mellem dualistiske arkitektoniske udfordringer. Byggeriet skal virke åbent og imødekommende og inspirere til fysisk aktivitet og socialt samvær – samtidig med at der stilles høje krav til patienters og personalets sikkerhed. Patienterne skal føle sig trygge og skærmede, men ikke isolerede og ensomme. Der skal være sikkerhed for både patienter og personale og mulighed for god observation af patienterne, uden at de føler sig overvågede. Alle disse modsatrettede krav skal moderne pleje- og sundhedsbyggeri kunne favne. Eller sagt med andre ord: Det velfungerende pleje- og sundhedsbyggeri skal være synonym for et mentalt rum, der understøtter beboernes trivsel og helbredelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126