23948sdkhjf

Danske vejbroer bygges efter amerikansk inspiration

Fremtidens hurtige togforbindelse kommer hastigt nærmere, når Arkil med Grontmij som rådgiver opfører 18 vejbanebroer på Lolland og Falster.
Forligspartierne bag Femern Bælt-forbindelsen besluttede sidste år at sætte gang i anlægsarbejder, der går forud for anlæg af den kommende faste forbindelse. Opførelsen af de 18 vejbanebroer på Lolland Falster er en af de fremskudte aktiviteter, og Banedanmark har netop har indgået aftale med Arkil om at udføre projektet i samarbejde med Grontmij, der projekterer broerne.

De 18 nye vejbanebroer bygges efter en metode hyppigt anvendt i USA, som blandt andet reducerer gener for den øvrige trafik i ombygningsperioden.

- Broerne opbygges af færdigstøbte elementer efter samme princip, som anvendes i den amerikanske ABC brobygningsmetode (accelerated bridge construction). Det er en kendt og sikker arbejdsmetode, som er særligt velegnet de steder, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at bygge broerne direkte på stedet af hensyn til trafik, sikkerhed og miljø, forklarer Finn Berthelsen, afdelingschef for ”Bridges & Tunnels” i Grontmij.

- Amerikanerne har i de senere år udviklet dette system, efter de selv har udskiftet en del af deres infrastruktur, som ellers ikke er blevet bygget om siden 2. verdenskrig. Vi er meget glade for at løse opgaven i samarbejde med Arkil, som vi har haft et godt samarbejde med på flere andre projekter, fortsætter han.

De 18 nye vejbanebroer tilpasses i længden, så der er plads til at anlægge to spor og i højden, så der er plads til kørestrøm.

- Vi har valgt en elementløsning, da den giver størst mulig sikkerhed og færrest gener for både trafikanterne på vejene og skinnerne. Vi sparer tid på pladsen, hvor der er dårlige adgangsforhold. Samtidig skal sporene kun spærres i det tidsrum, hvor vi løfter elementerne på plads. Her er detailplanlægning uhyre vigtig, siger Erik B. Madsen, sektionschef i Arkil Bro & Beton, der også tidligere har opført en bro af færdigstøbte elementer i Taulov i samarbejde med Grontmij.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064