23948sdkhjf

Kreativt samarbejde mellem arkitekter og friluftsfolk

Lumo Arkitekter har tegnet et forslag til en om- og udbygning af spejderhytten Nøjkærhus nær Silkeborg, som er del af et særligt projekt under Lokale og Anlægsfonden.
Med en placering i et landskab præget af søer, hede og græsarealer men også behov for en kærlig og inspirerende hånd er spejderhytten Nøjkærhus ved Virklund nær Silkeborg et godt match for Lokale og Anlægsfondens særlige indsats kaldet "Ombygget spejderliv".

Formålet med projektet er at skabe eksempler på, hvordan spejdergrupper med begrænset økonomisk formåen kan modernisere deres ældre spejderhytter, så de bliver til tidssvarende samlingssteder for friluftslivet.

Om- og nybyggeri
Lumo Arkitekter har tegnet projektet for KFUM Spejderne i Silkeborgs projekt. Nøjkærhus består af et hovedhus på 72 m², et udhus på 51 m² og tilhørende brændeskur. Glashuset på 65 m² placeres mellem de to eksisterede bygninger og et nyt brændehus på 50 m² erstatter det gamle brændehus.

Hovedhuset får et nyt køkken, men bliver ellers ikke forandret. Glashuset får tag og gavle af hærdet glas som monteres på træspær. På den måde "spejler" den nye og mere moderne bygning sig i de ældre bygningers udseende. Huset får åben pejs, så det bliver muligt at opholde sig inden døre for bålhygge eller aktivitet og samtidigt nyde det frie udsyn til omgivelserne. Det eksisterende udhus får et handicaptoilet og bevarer funktionen med depot og værksted. Det nye brændehus bliver monteret med faste langborde og bænke, som madpakkehus og ophold i ly for vejr og vind.

- En ældre spejderhytte vil trods en begrænset økonomi blive omdannet til et lyst og moderne friluftsbyggeri, der vil tjene som et godt eksempel på, hvor langt man som spejdergruppe og friluftsorganisation kan nå i samarbejde med kreative arkitekter, siger Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden, om projektet.

Projektet kommer i alt til at koste 1 millioner kroner. Lokale og Anlægsfonden har deltaget i udviklingen af projektet og støtter nu også økonomisk med 500.000 kroner. Silkeborg Kommune har givet tilsagn om 250.000 kroner.

Nøjkærhus blev oprindeligt opført som hegnsmandshus i 1876 og har de seneste 100 år fungeret som skovløberbolig frem til 2010, hvor de lokale KFUM Spejdere lejer huset - efter i mere end 15 år at have prøvet flere forskellige løsninger til deres aktiviteter. I dag trænger Nøjkærhus til en kærlig og inspireret hånd.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11