23948sdkhjf

Rådgiver vil de uforudsete omkostninger til livs

Aarhus-baserede Exigo dokumenterer med al tydelighed, at det kan betale sig at arbejde målrettet på at optimere komplekse byggeprojekter.
- Byggeriet er den eneste branche, der arbejder med uforudsigelige ekstraomkostninger. I store byggeprojekter budgetterer man typisk med 10 procent til uforudsete omkostninger, men erfaringer viser, at 20-40 procent af dette kan spares ved ordentlig planlægning.

Ordene kommer fra civilingeniør Kristian Birch Pedersen, som i 2010 etablerede virksomheden Exigo med ambitionen om at forbedre byggebranchens produktivitet ved hjælp af IT og 3D.

Han har en baggrund som chefrådgiver hos Rambøll, hvor han gennem knap 10 år var drivkraft bag flere digitale byggeprojekter. Erfaringerne herfra er bragt videre ind i Exigo, som i løbet af sine første to leveår har føjet store aktører som MT Højgaard, Hoffmann, CG Jensen, Bygningsstyrelsen og Aarhus Kommune til referencelisten. Kontoret i Aarhus beskæftiger i dag fire ansatte og anvender BIM-værktøjet ’Vico Office’ til projekt- og risikostyring; et værktøj som virksomheden også forhandler i Danmark.

Bedre planlægning afkorter byggefasen
Et af Exigos ekspertiseområder er lokationsbaseret planlægning – eller ’cyklogrametoden’ – som så småt vinder frem i Danmark og anvendes af virksomheder som Enemærke & Petersen, MT Højgaard, Scandi Byg og Kingo Karlsen.

Kort fortalt går metoden ud på at skabe et optimalt flow med en jævn bemanding på byggepladsen uden start og stop. Det handler om at undgå ’tidslommer’, hvor områder af byggepladsen står tom, og samtidig forhindre situationer, hvor for mange personer opholder sig på samme sted samme tidspunkt.

Lokationsbaseret planlægning er ikke noget nyt fænomen. Faktisk lå de selvsamme principper til grund for byggeriet af selveste Empire State Building i New York City, hvor det for mere end 80 år siden lykkedes at opføre de 102 etager i løbet af blot 18 måneder. Der er således tale om en særdeles velafprøvet metode, og ifølge Kristian Birch Pedersen garanterer Exigo en tidsbesparelse på minimum 10 procent i byggefasen.

Han henviser til et omfattende datagrundlag fra talrige byggeprojekter i Sverige, England og ikke mindst USA. Exigos egen erfaring på området består af et par projekter, hvor man aktuelt samarbejder med Dansk Boligbyg om et stort boligbyggeri på Aarhus Havn. Dansk Boligbyg har siden sommeren 2013 arbejdet som totalentreprenør på opførelsen af ”Havnehusene” med 189 almene boliger, og når dette projekt afsluttes senere i år, tager Dansk Boligbyg i forlængelse heraf hul på ”Kanalhusene” med 159 ejerboliger.

- De første boliger er bygget på traditionel vis, og da projekterne minder en del om hinanden, har entreprenøren en ret god indikation på, hvor lang tid byggeriet kommer til at tage. Vi har analyseret processen og vurderet, at de kan skære 2-3 måneder af byggeperioden ved hjælp af vores software til lokationsbaseret planlægning, fortæller Kristian Birch Pedersen.

Færre kollisioner reducerer uforudsete udgifter
Et andet væsentligt område for Exigo er kollisionskontrol, hvor man undersøger de digitale bygningsmodeller for uhensigtsmæssige sammenfald mellem eksempelvis installationer i bygningen; om der for eksempel går et vandrør gennem en ventilationsskakt. Ifølge Kristian Birch Pedersen ender de fleste store projekter som sygehuse og andre installationstunge byggerier med omkring 150 kollisioner pr. 1.000 kvadratmeter på grund af utilstrækkelig kontrol i projekteringsfasen, og det er dyrt.

I et forsøgsprojekt hos Bygningsstyrelsen lykkedes det imidlertid sidste år at reducere antallet af kollisioner til tæt på nul. Fremgangsmåden var systematiske kollisionskontroller hver anden uge, efterfulgt af dialog og opfølgning på virtuelle møder. Det betyder, at det 5.500 m² store laboratoriebyggeri, som Bygningsstyrelsen og Aalborg Universitet for nylig tog hul på i Esbjerg, kan se frem til en besparelse på omkring 3 mio. kr. som følge af de målrettede kollisionskontroller.

- Vi sparer rigtig mange penge ved at undgå kollisioner. Jeg ved ikke præcis, hvor meget det drejer sig om, men hvis vi sammenligner et projekt, vi ikke har tilpasset, med et projekt, vi har tilpasset efter en kollisionskontrol, så sparer vi minimum 20 % af de uforudsete udgifter – måske er det endda meget mere, fortæller Mie Thomsen, der er projektleder hos Bygningsstyrelsen.

Artiklen er en del af temaet Lokationsbaseret planlægning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094