23948sdkhjf

PSO-afgift kan koste gigantordre for Aalborg Portland

Aalborg Portland risikerer at tabe en ordre på 900 mio. kr. på levering af cement til Femern Bælt tunnelprojektet på grund af de høje udgifter til PSO-afgiften og NOx-afgiften.
De danske energiafgifter er løbet løbsk. De danske energitunge virksomheder er hårdt ramt af både PSO-afgiften og NOx-afgiften. Og det kan få konsekvenser - Aalborg Portland risikerer at miste ordrer og danske jobs til udenlandske konkurrenter, skriver Berlingske.

Betaler millioner i afgifter
Hos Aalborg Portland, der er en af de helt eltunge virksomheder, omsatte man sidste år for 1,4 milliarder kroner med en samlet regning for energiafgifter på 70 mio . kr. Af det udgjorde PSO-afgiften 30 millioner kroner. Finansdirektør hos Aalborg Portland Henning Bæk vurderer at regningen for 2014 bliver endnu større.

Disse energiafgifter er stærkt generende for virksomhedens konkurrenceevne og ønsket om at kaste sig ind i den internationale kamp om store cementordrer, blandt andet for ordren til levering af cement til Femern Bælt tunnelprojekt til en værdi af 900 mio. kr. og 275 nye arbejdspladser.

- Hvis vi får ordren på cementleverancen på Femern-byggeriet, der er større end Storbælts-forbindelsen, vil det give mange arbejdspladser i Aalborg og hos vore underleverandører, bl.a. i transport og serviceerhvervene. Uheldigvis tæller det danske afgiftssystem på energi negativt for os, da vi i vores bud på et dansk finansieret byggeri skal tage højde for danske særafgifter, mens
vore konkurrenter syd for grænsen ikke er belastet af den slags, siger direktør Henning Bæk.

PSO en udfordring
PSO-afgiften er en udløber af energiforliget fra 2012 og anses i dag som værende en voldsom udfordring for både store og små energitunge virksomheder. Det vurderer vicedirektør for Dansk Energi, Anders Stouge.

Han er enig med Henning Bæk i at PSO-afgiften er et stærkt konkurrenceforvridende segment for de danske virksomheder og foreslår derfor en lempelse af PSO-afgiften for de særligt energitunge virksomheder. Et overslag viser, at man med en lempelse af PSO-afgiften vil kunne hente 3.400 job på årsbasis, samtidig med at virksomhederne vil øge deres årsomsætning i alt tre milliarder kroner.

Anders Stouge peger også på NOx-afgiften, som blev femdoblet i 2012, som den helt store bremseklods for udviklingen. En omlægning af denne, vil give industrien en meromsætning på to milliarder kroner og hente godt 2000 jobs.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11