23948sdkhjf

Miljøministeriet afviser kendskab til dårlige filtre

Hvis filtrene til PCB-renovering ikke virker, så fortæl os om det, lyder opfordringen fra Miljøministeriet, som arbejder på en ny bekendtgørelse for selektiv nedrivning.
Det er ikke med Miljøministeriets vidende, at flere nedrivningsopgaver landet over foretages med filtre, som reelt spreder forekomsten af PCB frem for at indsamle den.

- Vi er ikke bekendte med, at filtrene ikke virker. Hvis det forholder sig sådan, vil vi meget gerne modtage dokumentation for det, så vi kan bringe den videre i de rette fora, siger Lisbet Poll Hansen, der er funktionsleder for Jord & Affald i Miljøministeriet til Building Supply.

Sagen kort fortalt

• J. Jensen A/S har udviklet et særligt PCB-filter som alternativ til de almindelige PCB-filtre.

• Ifølge virksomheden selv er deres filter det eneste på markedet, som dokumenteret opsamler alle de farlige PCB gasser.

• Almindelige PCB-filtre vil derimod være mættede efter få timers drift, hvorfor PCB-gasserne blæses videre ud i det fri i stedet for at blive opsamlet.

• Miljøministeriet afviser at have kendskab til de ineffektive filtre, men modtager gerne dokumentation for påstandene.

• Samtidig er ministeriet på vej med en bekendtgørelse, som skærper kravene til nedriverne.
Svaret kommer som respons på den kritik, Kim Østergaard fra nedrivningsvirksomheden J. Jensen A/S rettede mod både myndigheder og flere kollegaer i sidste uge.

- Der findes ingen opfølgning på det med PCB-filtrene. Vi ved, at vi er de eneste i Danmark, der har de her langtidsvirkende filtre. Jeg ved, at når nogle af mine kollegaer renser en skole, så blæser de PCB direkte ud på boldbanen og videre ned i grundvandet. Det er der ikke nogen myndigheder, som kommer og tjekker, sagde Kim Østergaard, der er ansvarlig for salg og marketing i den nordsjællandske nedrivningsvirksomhed, blandt andet.

Læs også: Kritik: Myndighederne svigter opsyn med PCB

Brancheorganisationen Nedbrydningssektionen under Dansk Byggeri har tidligere anslået, at der ikke er styr på de miljøfarlige stoffer i op mod halvdelen af de små og store nedrivningsprojekter, som hver dag pågår rundt om i landet.

Det trækker da også op til en stramning inden for området, når Miljøministeriet senere på året er klar med nye lovmæssige forskrifter.

- Vi arbejder i øjeblikket på en bekendtgørelse for selektiv nedrivning, hvor kravene til nedriverne vil indgå. Hvordan de præcist kommer til at lyde, kan jeg ikke sige, for så langt er vi ikke nået endnu. En mulighed kunne være, at vi indfører certificeringskrav for nedriverne. Vi arbejder ud fra et mål om, at bekendtgørelsen kommer i høring i løbet af efteråret, siger Lisbet Poll Hansen.

Manglende viden skaber usikkerhed
Hun understreger til gengæld, at det ikke er ministeriets opgave at holde øje med, om lovene også overholdes på nedrivningsprojekterne. Her peger pilen i stedet på kommunerne, lyder meldingen fra Miljøministeriet.

Kommunernes Landsforening erkender, at det i sidste ende er kommunerne, der skal føre kontrol med PCB og andre giftstoffer ved nedrivningsopgaver. Opgaven er dog ikke mulig at løfte på anden vis en gennem stikprøvekontroller.

- Det er nedriveres opgave at udføre deres arbejde ordentligt, også af hensyn til eget arbejdsmiljø, men der mangler i branchen kompetencer på området. I forhold til netop PCB har der over en længere årrække været stor usikkerhed om, hvordan vi i Danmark kan håndtere denne udfordring, idet viden på området har været præget af nogen usikkerhed om, hvordan udfordringen skal håndteres af de forskellige aktører. Der udestår også en afklaring på, hvordan opgaven kan finansieres og hvem der skal betale for de ekstra omkostninger, som PCB medfører, siger Anders Christiansen, konsulent i KL Teknik & Miljø, til Building Supply.

Han henviser desuden til, at KL den 28. maj holder konferencen ”Tomme huse i spil” , hvor der blandt andet er fokus på nedrivninger og genanvendelse af byggeaffald.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094