23948sdkhjf

Succesfuld forsøgsblok gav opgave i 295 lejligheder

Enemærke & Petersen står for PCB-saneringen af Birkhøjterrasserne i Farum Midtpunkt, som skal gøre bebyggelsen PCB-problemet kvit.
- Ganske enkelt fantastisk, sagde bygherren, da det på en forsøgsblok lykkedes Enemærke & Petersen at reducere PCB-problemet i en af landets værst ramte bebyggelser til det rene ingenting.

Ringstedfirmaet fik derfor opgaven med at PCB-sanere samtlige 295 lejligheder – og det foregår så effektivt, at Birkhøjterrasserne i Farum Midtpunkt nu er ved at blive PCB-problemet kvit én gang for alle.

Tre fjerdedele af alt byggeri fra perioden 1950-77 indeholder PCB, fastslog Energistyrelsen sidste år i en rapport. De færreste steder er problemet så alvorligt, at der må gribes ind øjeblikkeligt som i Farum, men ejere af bygninger fra ’PCB-perioden’ må belave sig på, at de har en PCB-problematik at håndtere, når bygningerne alligevel skal renoveres.

Lejligheder 'gennembages' efter PCB-saneringen
I renoveringen i Farum bliver lejligheder strippet helt ind til råhuset, hvorefter man systematisk fjerner PCB-rester overalt hvor de forekommer i en proces, der omfatter en række forskellige arbejdsoperationer. Årsagen er, at den farlige miljøgift er blandt de mest uhåndterlige, fordi PCB-forbindelser fra f.eks. en gummifuge kan vandre dybt ind i tilstødende bygningsdele, hvad enten de er i træ eller beton. Også gulve, køkkener og vægge forurenes gennem tiden af PCB-dampene.

Alle tænkelige sikkerhedsforanstaltninger og værnemidler er i brug, når specialuddannede bygningsarbejdere tager fat på ”det beskidte arbejde” med at fjerne PCB-holdige fuger og andre kontaminerede bygningsdele – iført gastætte dragter, hvor indåndingsluften filtreres gennem støv- og kulfiltre. 270 store udluftningsanlæg med aktive kulfiltre sørger samtidig for til stadighed for at rense luften og opretholde et let undertryk inde i bygningerne, så der ikke slipper PCB ud i det fri.

Først bortskæres fem-syv centimeter af alle betonkanter, der har siddet op mod en PCB-fuge – typisk ved indvendige døre og vinduer, men også vanskeligt tilgængelige hjørner og kroge mod lofter og gulve. Herefter bliver alle lofter og vægflader sandblæst, hvorpå støvrester omhyggeligt fjernes fra alle overflader, hjørner og kroge ved støvsugning og højtryksspuling. Til sidst lukkes alle lejligheder hermetisk og ’gennembages’ i ti dage ved 50 grader, for at forcere afgasningen af de sidste PCB-forbindelser, inden vægge og lofter males og lejlighederne apteres på ny.

Fakta:
PCB-saneringen af 295 lejligheder i Birkhøjterrasserne, Farum Midtpunkt, er den største gennemgribende fuldskala PCB-renovering i Danmark.

Saneringen udføres af Enemærke & Petersen efter metoder, der er udviklet og testet succesfuld på en prøveblok med 35 lejligheder. Alectia medvirker som underrådgiver.

Enemærke & Petersen har i forbindelse med opgaven specialuddannet såvel byggeledere som bygningsarbejdere til at håndtere PCB-problematikken, lige som det er investeret cirka 10 millioner kroner i specialudstyr til PCB-sanering.

Opgaven udføres i perioden 2013 – 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095