23948sdkhjf

Ny kritik: Giftig nedrivning for offentlige midler

Store dele af pengene fra statens indsatspulje er gået til nedrivning uden hensyn til nogle af verdens farligste miljøgifte. Det viser en helt ny rapport, som Dansk Byggeri har fået foretaget af Rambøll.
Building Supply har tidligere sat fokus på nedrivning og kontrollen af PCB. Blandt andet har nedrivningsvirksomheden J. Jensen påpeget, at myndighederne ikke gør nok for at kontrollere spredningen af PCB ved renoverings- og nedrivningsopgaver.

Læs mere: Kritik: Myndighederne svigter opsyn med PCB

Dansk Byggeri rettet nu en skarp kritik af en række kommuner, der ifølge organisationen har fået foretaget nedrivning uden hensyn til miljøet. Og det endda for penge fra den indsatspulje, som staten bevilligede til opprioritering af det fysiske miljø i landdistrikter i 2009. Det viser en stor rapport foretaget af Rambøll for Dansk Byggeri.

Kun et fåtal af kommunerne har været i stand til at dokumentere, at deres nedrivninger er foregået med korrekt håndtering af flere farlige miljøgifte, som blandt andet sættes i forbindelse med flere hundrede tilfælde af kræft hvert år.

- Det kom bag på os, at stort set ingen af vores medlemmer vandt nogle af kommunernes nedrivningsudbud, da vi ved, at der blev stillet miljømæssige krav til bevillingerne fra Indenrigs- og Socialministeriets side, før midlerne blev fordelt ud til kommunerne, siger Thomas Kingo, formand for Nedrivningssektionen i Dansk Byggeri.

Følger loven og mister opgaver
Nedrivningssektionens medlemmer nedriver alle i overensstemmelse med de lovmæssige krav, men det betyder paradoksalt nok, at de ingen opgaver vinder. Primært fordi korrekt nedrivning uden udledning af giftige stoffer tager længere tid og derfor også koster mere at få udført, lyder det fra Dansk Byggeri

- Det virker fuldstændig ubegribeligt, at kommunerne bestiller nedrivning for hundrede af millioner kroner, der direkte forårsager udledning af giftstoffer som PCB, bly og asbest. Jeg håber på politisk indgriben nu. Bliver det her ved, efterlader vi jo en ren miljøbombe til næste generation, og jeg tror, at alle er interesserede i at undgå, at mennesker bliver alvorligt syge, siger Thomas Kingo.

Viden kan afhjælpe problemet
Den netop offentliggjorte rapport bygger på spørgeskemaundersøgelser og aktindsigter samt screeninger i 39 af landets kommuner, som har fået tildelt midler fra indsatspuljen. Rapporten konkluderer, at der mangler dokumentation for, om nedrivningerne lever op til de miljømæssige krav som Indenrigs- og Socialministeriet har stillet til kommunerne i forbindelse med bevillingen.

- Ifølge rapporten tyder meget på, at kommunerne mangler viden om de miljømæssige krav, der stilles til nedrivning og ressourcer til udførsel af kontrol med den praktiske udførelse og den tilhørende dokumentation for korrekt affaldshåndtering. Derfor har vi i Nedrivningssektionen i Dansk Byggeri forslået Miljøstyrelsen at skabe et videncenter, så der ikke igen kommer til at ske giftig nedrivning for offentlige midler, som følge af uvidenhed. Millioner af kroner i indsatspulje nummer to er lige om hjørnet, slutter Thomas Kingo.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078