23948sdkhjf

Kontrastfyldt historie om Pihls konkurs

"Sørens Saga", der er fortællingen om den mangeårige Pihl-topchef, Søren Langvad, står i skarp kontrast til nutidens udmeldinger fra den officielle del af entreprenørbranchen.
Fokus er på overskudsgrad, væksten skal være lønsom og det forbindes med en vis prestige at turde sige fra over for urentable byggeprojekter.

Building Supply har i den seneste uge sat landets største entreprenører under lup med to brancheanalyser, der tegner et billede af en branche, som synes ledet mere af snusfornuftigt købmandskab end af trangen til at skabe unikke byggerier.

Brancheanalyse: Priskrigen raser blandt de største entreprenører

Men sådan har det ikke altid været. Det viser journalist Poul Høegh Østergaard med bogen ”Sørens Saga”, der går helt tæt på Søren Langvad, som gennem mere end 40 år stod i spidsen for E. Pihl & Søn som topchef og eneejer.

Poul Høegh Østergaard blander i sin bog både reportage og erhvervsjournalistik med det store og naturlige drama, som entreprenørkæmpens storhed og fald naturligt indeholder. Fortællingen er kronologisk struktureret, så vi starter på Frederiksberg i maj 1930 og slutter i Lyngby i december 2012.

Men selv om forløbet i forvejen er velkendt, har det aldrig tidligere været nær så velbeskrevet, som det er i bogen, der heller ikke holder sig tilbage for at komme med et par saftige afsløringer. Det var således ikke kendt for offentligheden, at Aarsleff i starten af 2012 var tæt på at opkøbe Pihl, men også den historie får Poul Høegh Østergaard fortalt i bogen, som oser af stor indsigt og overskud.

”Glæden ved at skabe”
Søren Langvad beskrives som ”den sidste af de store gamle danske entreprenører” og som en mand, der ”skød på alt, der bevægede sig”. Sådan var hans natur, men den tidligere Pihl-topchef var heller ikke blottet for refleksion eller fortrydelse, hvilket bogen også tillader ham at nuancere.

I sidste ende var det dog ”Glæden ved at skabe”, som drev Søren Langvad og Pihl frem, hvilket Storebæltsbroen, Operaen på Holmen, Skuespilhuset, Rigsarkivet og mange andre store byggerier vidner om.

Poul Høegh Østergaard undlader elegant at fælde dom, men lægger i stedet alle brikkerne frem til skue. Det samlede puslespil kommer uundgåeligt til at fremstå kontrastfyldt i forhold til den nutidige virkelighed, som Building Supply har beskrevet gennem den seneste tids brancheanalyser.

Brancheanalyse: Dødskamp afblæst: Entreprenørerne tjener atter penge

Derfor fortjener bogen i dag en vis omtale, selv om den reelt blev udgivet allerede i foråret. Fordi ”Sørens Saga” fortsat er højaktuel og vedkommende som en lærerig baggrundshistorie for alle, der har en vis interesse i branchen.

Som sommerlæsning eller som en påmindelse om, at det snart er et år siden, byggebranchen blev ramt af en af de mest betydningsfulde konkurser i nyere tid.

Og samtidig skal der fra redaktionens side lyde en invitation til, at alle kommer på banen med anbefalinger af lignende og brancherelevante bogudgivelser, som på den ene eller anden måde kan inspirere kollegaer og konkurrenter.

Anbefalingerne kan gives i kommentarfelter herunder eller på hosstående mail.

Artiklen er en del af temaet Efter konkursen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094