23948sdkhjf

Klumme: Det grønne spring fremad

Der er astronomiske summer i spil, når Kina i de kommende år skal reducere sit CO2-udslip. Der er store gevinster at hente for danske virksomheder, men det er et svært marked.
Sidste år erklærede Kinas Premierminister, Li Keqiang, krig mod forurening. Riget i Midten kæmper med massive miljøproblemer, og der er opstået et folkeligt krav om, at regeringen skrider til handling.

I kølvandet på krigserklæringen har styret i Beijing igangsat en stribe initiativer, der skal mindske CO2-udslip og forbedre kinesiske byers, jord-, vand- og luftkvalitet. Beløbene, som er afsat til formålet, er gigantiske, og det kan komme danske virksomheder, der er førende inden for grøn teknologi, til gode.

Politisk fokus
En af de sektorer, som er i fokus, er byggebranchen. Markedet i Kina er verdens største og forventes frem mod 2020 at have en årlig vækst på 8 pct. Hidtil har der ofte været fokus på kvantitet frem for kvalitet, og bygninger tegner sig i dag for 28 pct. af landets samlede energiforbrug.

I den seneste femårsplan blev det pålagt virksomheder i sektoren at reducere deres CO2-udslip med 20 pct. Den kinesiske regering har erkendt, at man, for at nå i mål, bliver nødt til at øge brugen af miljørigtige materialer og teknologier. Derfor har regeringen indført en tilskudsordning, hvor entreprenører kan søge støtte i forbindelse med opførsel af grønne bygninger.

De seneste år er investeringerne i grøn teknologi vokset med 60 pct. pr. år, og i dag er 5 pct. af de anvendte materialer grønne. Ifølge tænketanken GIGA forventes denne andel i 2020 at vokse til 70 pct., hvor markedet forventes at have en samlet værdi på over 100 billioner kr.

Men for at dette kan blive en realitet, kræves der massive investeringer. Kinesiske firmaer mangler teknologi og know-how, hvorfor de søger udenlandske samarbejdspartnere, der kan styrke deres R&D samt tilføre teknologisk viden og materialer, der kan nedsætte bygningers CO2-udslip.

Danmark er førende inden for grøn byggeteknologi og ifølge Glen Mikkelsen, direktør for DI-Asia Base i Shanghai, er der store gevinster at hente for danske virksomheder, der formår at få hul igennem til det kinesiske marked. Men han understreger også, at det er et svært marked, der er domineret af store statsejede selskaber. Før danske virksomheder har en chance kræver det lokal tilstedeværelse samt samarbejde mellem danske virksomheder og myndigheder.

- Danske virksomheder, myndigheder og organisationer har investeret mange kræfter i at positionere danske løsninger i Kina, og der er i dag adskillige virksomheder, der står overfor et gennembrud herude. Men samlet set er udfordringen, at de danske spillere typisk er meget små i kinesisk optik, og vi skal derfor tænke i systemløsninger og samarbejder på tværs, for virkelig at indløse potentialet. Første krav er imidlertid ubetinget, at man skal være her siger Glen Mikkelsen.

Udfordringer
Udenlandske virksomheder, der ønsker at få en fod indenfor i den kinesiske byggesektor, møder generelt en række udfordringer; processen for at få godkendt grønne byggematerialer i Kina er ugennemsigtig, inddrager flere politiske instanser, er dyr og mange dokumenter findes kun på kinesisk. En anden udfordring, mange vestlige virksomheder står overfor, er, at den billigste løsning af mange kinesere betragtes som den bedste.

Desuden er opgaver i Kina meget store og kinesiske entreprenører foretrækker, at deres samarbejdspartnere kan levere totalløsninger. For danske virksomheder vil det være en fordel at danne konglomerater eller klynger, der kan tage større opgaver og simplificere kommunikationen med myndigheder og partnere.

Kineserne har allerede øje på dansk teknologi: Storbyen Nanjing har i samarbejde med en gruppe danske virksomheder opført en kopi af Copenhagen Green Lighthouse. Og der er hjælp at hente for virksomheder, der har et øje på det kinesiske marked; eksempelvis står Dansk Teknologisk Institut i spidsen for projektet FISH, der skal skabe en fælles platform, hvorfra danske virksomheder kan samarbejde om at tilbyde konkurrencedygtige løsninger til kinesiske entreprenører.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094