23948sdkhjf

Typehusproducenterne bløder med det faldende byggeri

Kun de to store aktører tjener for alvor penge blandt landets typehusproducenter. Virksomhederne lider under det fortsatte fald i private husbyggerier i en branche kendetegnet ved mange små aktører.
Det er de store aktører, der tjener de store penge. Sådan lyder konklusionen på den brancheanalyse for landets typehusproducenter, som Building Supply har foretaget.


'
Det kniber med indtjeningen

Kun et fåtal af typehusproducenterne offentliggør omsætningstallene, hvorfor det ikke er muligt at opgøre udviklingen i branchens samlede aktivitet fra 2012 til 2013.

Hvis bruttofortjenesten bruges som et billede herpå, er aktiviteten samlet steget med fire procent til 639 mio. kr. i 2013. Renset for HusCompagniet og Lind & Risør viser tallene for de otte resterende virksomheder dog, at bruttofortjenesten er faldet med over 25 procent fra 165 til 121 mio. kr.

Driftsresultatet (se ovenstående tabel) for brancheanalysens 10 virksomheder faldt med 14 procent til 199 mio. kr. i 2013, selv om de to store virksomheder til sammen forbedrede resultatet med over 35 mio. kr. Årsagen er, at fire af de otte resterende virksomheder kom ud af 2013 med røde tal for driften modsat det foregående regnskabsår, hvor alle virksomheder kørte med overskud.
Branchen domineres solidt af HusCompagniet, som i runde tal stod for hvert tredje nybyggede enfamiliehus i Danmark sidste år med et driftsoverskud på 132 mio. kr. til følge. På en lige så sikker andenplads ligger Lind & Risør, som tjente 56 mio. kr. på driften ved at bygge huse øst for Storebælt.

Og skal man tro salgschef Morten Boye Bertelsen bliver det ikke Lind & Risør, der kommer til at udfordre HusCompagniet i en direkte duel om titlen som landets største typehusproducent.

- Vi er gearede til at bygge omkring 250 huse om året, og vi har ingen intentioner om at blive større, end vi er det nu. Vi har prøvet at blive for store for hurtigt i årene før krisen, og det gjorde bare, at vi mistede fodfæstet og herredømmet. Det betalte vi strafrenter for i årene fremover, siger han til Building Supply.

Branchen oversvømmes af virksomheder
Brancheanalysen omfatter konkret 10 af de mest toneangivende typehusproducenter i Danmark, men Building Supply har også haft underskoven af mindre typehusproducenter under lup. Her bekræftes billedet af en branche, hvor økonomisk pondus har betydning i forhold til stordriftsfordele samt muligheden for at nå ud til en større gruppe af kunder geografisk.

Blandt de mindre typehusproducenter findes Benée Huse, som i 2013 realiserede et negativt driftsresultat på 1,9 mio. kr. og dermed er repræsentativ for de mange mindre virksomheder i branchen.

Direktør Klaus Benée slår fast, at han aldrig vil være tilfreds med et underskudsgivende regnskab, men understreger alligevel, at sidste års røde tal på bundlinjen har sine forklaringer. Først og fremmest arbejdede Benée Huse sidste år med en række projektejendomme, som først blev leveret i år. Det betyder, at bruttoavancen først fremgår af 2014-regnskabet.

Dernæst er kombinationen af økonomisk tilbageholdenhed og et historisk lavt antal nybyggede enfamiliehuse heller ikke befordrende for en branche, som reelt tæller mere end 50 aktører, hvis alle virksomheder tælles med.

- Der er rigeligt med udbydere på markedet. Det er typehusbranchens svøbe, at enhver tømrer- eller murermester kan sige, at han bygger huse. Men sådan har det historisk set altid været. Og lige så snart man føler, der kommer lidt luft i branchen, dukker der bare nogle nye aktører op, siger Klaus Benée.

Hårdt kundefokus på prisen
Samme melding kommer fra toppen af branchen, hvor HusCompagniets koncernchef, Steffen Baungaard, gerne så, at der blev luget ud i de mange aktører i bunden af branchen.

- Både for markedets og forbrugernes skyld håber jeg, at vi i fremtiden vil se et marked med færre aktører. Jeg tror, at et sundt, dansk marked har plads til cirka 10 fornuftige spillere, som kan ligge og konkurrere benhårdt om kunderne. Mit konkurrentbillede er folk, der er indstillede på at tabe penge år efter år. Jeg skal ikke kunne sige, hvilke motiver de har til det, men jeg kan da sige så meget, at de ikke kan leve af underskud, konstaterer han.

Og mens HusCompagniet altså har formået at øge salget i et faldende marked, mærkede Benée Huse sidste år den historiske nedgang i det private husbyggeri med virksomhedens laveste driftsresultat i fire år. Men det skyldes egentlig ikke HusCompagniet i lige så høj grad, som det skyldes et hårdt pres på priserne fra branchens mange små aktører.

- Mange kunder kan godt have svært ved at forstå, at der er et gab på prisen og tidsforbruget fra standardhusene til de lidt mere specielle huse. Men man kan sagtens distancere sig fra mange af de andre virksomheder og forklare forskellen. Det er så bare ikke altid, kunderne ønsker det. Hvis kunderne for enhver pris vil have en husbygger på timeløn i stedet for en fast pris, så er der ikke noget at gøre ved det, konstaterer Klaus Benée, som grundlage Benée Huse i 2006.

Projektbyggeriet genoplevet hos de store
Dengang var det private boligbyggeri herhjemme på sit højeste med byggeriet af flere end 11.000 påbegyndte enfamiliehuse, og siden da har kurven næsten uafbrudt bevæget sig mod bunden til niveauet på godt 3.000 huse sidste år.

Hos HusCompagniet vurderer koncernchef Steffen Baungaard, at markedet er ved at vende, og han tillader sig at tro på, at en stigning på 500 huse årligt er realistisk de kommende år. Den gryende optimisme bakkes op af, at både HusCompagniet og Lind & Risør for nylig genoptog disciplinen med at udvikle større byggeprojekter, hvilket er med til at distancere dem fra branchens øvrige aktører, som langt overvejende leverer huse til enkeltfamilier på enkeltkontrakter i tæt samarbejde med kunden.

- Det var først sidste år, vi begyndte at bygge på projektstadiet igen uden at have solgt en masse i forvejen. I en periode havde vi det ellers sådan, at vi skulle have solgt omkring 30 procent, før vi startede 1. etape op. Men nu oplever vi, at tingene bliver solgt, og vi har ingen nødlidende projekter, siger Lind & Risør-salgschef Morten Boye Bertelsen som illustration på markedets mulige opvågnen.

Flere end 20 typehusproducenter konkurs
Building Supplys tal for branchen til og med sidste regnskabsår giver dog ikke anledning til at lade champagnepropperne springe på vegne af branchen, som overordnet har haft de svært de senere år med 2011 som en positiv undtagelse.

Med til historien hører også, at flere end 20 aktører har måttet bukke under som følge af konkurser i løbet af de seneste par år, og samtidig er det et åbent spørgsmål, hvad det realistiske niveau for byggeri af enfamiliehuse i Danmark egentlig ligger på.

Vi overlader ordet til branchens største spiller, som vurderer sandheden til at ligge et sted mellem de sidste 10 års heftige udsving.

- Jeg tror, at det normale niveau for markedet er cirka 6.000 nye huse om året. Da vi lå på de der 10.-11.000 huse om året omkring 2006 og 2007, var der simpelthen hverken materialer eller folk til det. Så der blev også bygget en masse skidt på det tidspunkt. Det var skruet op på et niveau, som ikke var sundt for nogen, fastslår HusCompagniets koncernchef Steffen Baungaard.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187