23948sdkhjf

Entreprenørerne har de tykkeste ordrebøger i byggeriet

Nye konjunkturtal bidrager til diskussionen om kapacitetsudfordringer i bygge- og anlægsbranchen.
Byggeriets konjunkturbarometer fortsætter sin forsigtige fremgang, men mangler det sidste nøk for at ryge op i det positive territorium. Således blev barometerstanden løftet fra minus 13 i maj til minus 10 i juni.

Entreprenører
Building Supply har for nyligt haft de danske entreprenører under lup i to brancheanalyser.

Find brancheanalyserne af henholdsvis de store og de mellemstore entreprenører ved at følge linket: Brancheanalyser i byggeriet
.
- De generelt mildere vinde, der blæser ind over dansk økonomi, præger også byggeriets forventninger i positiv retning. Stormskaderne fra Allan og Bodil har det seneste halve år fyldt godt op i ordrebøgerne, siger cheføkonom hos Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Der er dog stadig et stykke vej, før forventningerne bliver decideret positive, som de senest var i 2008.

- Men når vi ikke kommer helt op i det positive territorium, er det formentlig fordi, at byggeaktiviteten er meget ujævnt fordelt. Der er store offentlige bygge- og anlægsprojekter og generelt høj aktivitet i hovedstadsområdet. Til gengæld har nybyggeriet af boliger ikke ligget lavere siden 1920´erne, og der er i det hele taget lav privat byggeaktivitet(…), siger cheføkonomen.

Gang i den hos entreprenørerne
I denne tid diskuteres det vidt og bredt, hvorvidt presset kapacitet hos entreprenørerne er ved at sende byggeriet er på vej mod en overophedning. Konjunktur-tallene fra Danmarks Statistisk viser, at netop byggeentreprenørerne og anlægsentreprenørerne har de tykkeste ordrebøger i branchen med snit på henholdsvis 6,9 og 8,2 måneders arbejde.

For hele byggeriet er branchegennemsnittet 4,5 måneder, og det er på niveau med sidste år.

Dansk Byggeri mener imidlertid ikke, man skal frygte for flaskehalse i byggeriet, og brancheorganisationen fremhæver tal fra Danmarks Statistiks opgørelse til at underbygge påstanden. Således spørger Danmarks Statistik til, hvilke produktionsbegrænsninger virksomhederne oplever.

- Medierne har haft en del fokus på begyndende flaskehalse i byggeriet. Men her er det værd at notere sig, at det er virksomheder svarende til beskedne 5 procent af beskæftigelsen, der oplever mangel på arbejdskraft. Til sammenligning lå den andel på mellem 20 og 40 procent i ”bobleårene” 2006-2007. Så selvom man naturligvis skal være opmærksom på denne udfordring, er det ikke det generelle billede i bygge- og anlægsbranchen, siger Bo Sandberg.

Virksomheder svarende til 6 procent af branchens beskæftigelse angiver, at de bremses af finansielle begrænsninger, mens 24 procent ser manglende efterspørgsel som den primære bekymring.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109