23948sdkhjf

Entreprenørerne fører an i stigende byggeforventninger

Der ænses en bedring i byggeriets forventninger, men krisens virkninger præger stadig billedet.
Temperaturen i bygge- og anlægsbranchens konjunkturbarometer steg fra juni til juli, men der er stadig væsentligt køligere end før krisen. Indikatoren udarbejdes af Danmarks Statistik.

Den sammensatte konjunkturindikator steg fra minus 10 i juni til minus 8 i juli, og over de seneste 19 måneder spores generelt en stigende tendens. Indikatoren består af to faktorer – byggevirksomhedernes forventninger til beskæftigelsen og vurdering af ordrebeholdningen – der begge steg i juli.

Chefanalytiker hos brancheforeningen Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen, minder om, at selvom forventningerne til beskæftigelse og ordrebeholdning er stigende, er de stadig negative. Det betyder blandt andet, at byggeriets virksomheder stadig forventer et samlet fald i beskæftigelsen.

- Det er værd at bemærke, at på trods af et lidt bedre konjunkturbarometer, så er bygge- og anlægsvirksomhedernes samlede produktion langt under niveauet for ti år siden, fortæller chefanalytikeren.

Entreprenørerne fører stadig an
Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser, at der primo juli er 4,4 måneders arbejde i byggeriets ordrebøger. I juni var tallet 4,5, og i juli sidste år 4,1. Lige som sidste måned er det entreprenørerne, der har de tykkeste ordrebøger i byggeriet og trækker det samlede gennemsnit op.

Anlægsentreprenørerne har 8,0 måneders arbejde i ordrebøgerne, mens byggeentreprenørerne har arbejde til de næste 6,9 måneder.

Kigger man på forventninger til beskæftigelse, omsætning og priser ved licitation på tværs af branchegrupper, udmærker byggeentreprenørerne sig ved som den eneste at have positive forventninger til alle tre faktorer (se tabel neden for).

Krisen præger produktionen
Bygge- og anlægsvirksomheder, der repræsenterer 22 procent af den samlede beskæftigelse oplyser, at produktionen er begrænset på grund af manglende efterspørgsel, og sammen med finansielle udfordringer, viser tallet ifølge Dansk Byggeri, at krisen ikke har sluppet sig tag i branchen.

- Den manglende efterspørgsel og de finansielle begrænsninger viser med al tydelighed, at virkningerne af finanskrisen ikke er overstået, pointerer Finn Bo Frandsen.

Byggevirksomheder, der udgør 8 procent af beskæftigelsen i branchen, oplyser i øvrigt at produktionen er begrænset af finansielle forhold. Sidst år var den andel 7 procent.


Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093