23948sdkhjf

Byggeriets indenlandske omsætning stiger

Trods et fald i den samlede omsætning fra første til andet kvartal glæder Dansk Byggeri sig over halvårsvækst i byggeriets indenlandske omsætning.
Bygge- og anlægsbranchens omsatte i første halvår af 2014 for godt og vel 100 mia. kr. Og ifølge Danmarks Statistik landede omsætningen på hjemmemarkedet i første halvår på 90,1 milliarder kroner.

- Halvårsstatus for byggeriets indenlandske omsætning lander på en stigning på 3,8 milliarder kroner i forhold til 2013. Procentvis svarer det til en pæn stigning på 4,4 procent i forhold til første halvår 2013. Det matcher nogenlunde beskæftigelsesfremgangen på 3 procent i første halvår 2014 set i forhold til samme periode sidste år, siger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri og tilføjer:

- Bygge- og anlægsbranchen har i 2014 været begunstiget af stormskader, en mild vinter og BoligJob-ordningen. Det slår nu også igennem i omsætningsstatistikken, hvor der i nogle af de tidligere måneder har været slør i statistikken på grund af forlængede momsindberetningsfrister for de små virksomheder.

Danmarks Statistik skriver, at branchegruppen byggeri og anlæg har haft et fald i salget på 5,0 procent fra maj til juni efter et fald på 2,1 procent fra april til maj. I andet kvartal er salget inden for bygge og anlæg faldet med 3,9 procent i forhold til første kvartal.

Flad omsætning i erhvervslivet
Vender man blikket mod den samlede indenlandske omsætning i det samlede danske erhvervsliv, så er der i omsætningstallene ikke tegn på, at hjemmemarkedet for alvor er ved at træde i karakter.

- I første halvår faldt omsætningen med 0,3 procent i forhold til tilsvarende periode sidste år. Når dertil lægges inflationen på 0,6 procent, så er der reelt tale om en tilbagegang på næsten en procent, siger Bo Sandberg.

Udover i byggeriet er det ifølge cheføkonomen kun i nogle få af servicesektorens brancher, der er en omsætningsvækst på hjemmemarkedet, som ligger over inflationen. Det gælder transport og videnservice.

Hjemmemarkeds-zombie har svært ved at vågne til live
Overordnet mener man hos Dansk Byggeri, at dansk økonomi bevæger sig i en positiv retning. Men den flade omsætningsudvikling på hjemmemarkedet – også her i 2014 – indikerer, at der stadig er et stykke vej, til man kan tale om et egentligt opsving.

- Derfor vil det være naturligt, hvis det netop er hjemmemarkedet blandt andet i skikkelse af BoligJob-ordningen, der fokuseres på i de kommende finanslovsforhandlinger, siger Bo Sandberg.

BoligJob-ordingen har ifølge Dansk Byggeri gavnet bygge- og anlægsbranchen, hvor beslutningen om at sløje ordningen fra nytår ikke er faldet i god jord hos brancheorganisationen.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094