23948sdkhjf

Teknikentreprenører sætter opkøbsplaner på pause

Det handler om muskelstyrke for de danske teknikentreprenører, som har brugt de seneste år på at opkøbe og fusionere sig til både omsætning, geografisk dækning og faglige kompetencer.
Konsolideringsbølgen er dog ikke skyllet ind over branchen i 2014, sådan som de fleste ellers forudsagde det før årsskiftet. Derfor er Bravidas overtagelse af den nordjyske installationsvirksomhed Møller Christensen A/S med 22 ansatte i juni et af de mest markante opkøb hidtil.

Læs også: Teknikentreprenørerne fusionerer sig til muskelstyrke

- Men vores interesse for opkøb er bestemt ikke kølet ned. Det er bare sådan, at under de nuværende forhold i Danmark, så er det svært at skabe noget rigtigt stort. Man kan godt foretage akkvisitioner for at opnå øget volumen, bredere geografisk dækning eller nye kompetencer, men man skal også huske på, at en hel masse småkøb er belastende for en organisation, som bliver sårbar i processen, siger Bent Andersen, adm. direktør i Bravida A/S, til Building Supply.

Brøndum: Overvejer tilkøb af kompetencer

Der findes normalt tre grundlæggende årsager, når teknikentreprenørerne ser sig om i markedet efter opkøbsmuligheder. Den ene er den rene muskelstyrke i form af omsætning, mens den anden handler om en bredere geografisk dækning.

Det tredje argument er tilkøb af kompetencer, og det er netop, hvad Brøndum A/S overvejer, hvis det i fremtiden skulle blive til opkøb af en anden virksomhed.

- Vores primære kompetence er de mekaniske installationer – det vil sige vvs, sprinkler, fjernvarme og ventilation, og vi er de eneste i segmentet, som ikke har egen el-produktion. Det har vi klaret os ganske udmærket med hidtil, hvor vi har haft nogle gode oplevelser med udvalgte samarbejdspartnere inden for el-området, men jeg vil da ikke på tid og evighed udelukke, at vi køber os til kompetencer inden for det område, siger adm. direktør Asger Brøndum til Building Supply.

Han understreger, at Brøndum ikke går med opkøbsplaner for nuværende, da virksomheden har brugt de sidste par år på at styrke organisationen internt.
Kritisk masse er vigtigst
Kemp & Lauritzen overtog i december L. & C.-El i Roskilde med godt 25 medarbejdere for at øge spidskompetencerne inden for el-teknisk installation og automation. Og selv om koncerndirektør Allan Jørgensen erkender, at han holder et vågent øje med mulighederne på markedet, så kommer det ikke nødvendigvis til at udmønte sig i opkøb inden for den nærmeste fremtid.

- Vi vil lige så gerne vækste organisk, så om vi har en omsætning på 2 eller 3 mia. kr. er sådan set ligegyldigt, når bare vi har en kritisk masse. Men det er klart, at størrelsen skaber en bedre platform for at vokse internt, ligesom virksomhedens størrelse hænger sammen med størrelsen på de opgaver, man kan tage, konstaterer Allan Jørgensen.

Brøndum A/S er segmentets mindste virksomhed målt på omsætning, og selv om direktør Asger Brøndun erkender, at det giver visse begrænsninger i forhold til størrelsen på de opgaver, virksomheden påtager sig, så mener han ikke, at Brøndum bør skyde løs med købstilbud til højre og venstre alene af den grund.

- Det handler selvfølgelig om volumen i forhold til at have den organisatoriske pondus, der skal til for at løfte de store sager, samt at leve op til de krav om at stille garantier, som naturligvis er større, når opgaverne også er det. Og selvfølgelig er vores øvre grænse for, hvilke opgaver vi kan og vil løfte, lavere end nogle af de andres. Men ellers mener jeg, at det først og fremmest handler om kundebetjening, kvalitet og projektledelse. Og her tror jeg ikke nødvendigvis, at det er sådan, at man bliver bedre med størrelsen, siger Asger Brøndum.

Rådne æbler bliver ikke gode
Bravida blev i juni 2012 solgt til den amerikanske kapitalfond Bain Capital af svenske Triton efter seks års ejerskab. Det økonomiske bagland er derfor på plads, hvis den rette mulighed opstår, men ifølge adm. direktør Bent Andersen har netop de seneste års opkøb og fusioner gjort, at udvalget på markedet er stærkt begrænset med de krav, Bravida-direktøren selv stiller.

- Det er sjældent, at en halv kasse med rådne æbler og en halv kasse med gode æbler bliver til en hel kasse med gode æbler. Jeg benchmarker på alt fra arbejdskapital, top- og bundlinje, vækstpotentiale og så videre. Og det med at købe en virksomhed, der ikke er sund, giver bare ikke mening for os, konstaterer Bent Andersen.

Hverken han eller kollega Allan Jørgensen i Kemp & Lauritzen tror, det er realistisk med fusioner mellem branchens helt store aktører, sådan som det skete i juli 2012, da Wicotec A/S og Kirkebjerg A/S blev til én stor teknikentreprenør under navnet Wicotec Kirkebjerg A/S.

Skulle det alligevel ske, vil Allan Jørgensen være den første til at byde en ny konkurrent velkommen i branchen.

- Nu var det jo to velrenommerede virksomheder, inden de lagde sig sammen, og det virker til at have været et fornuftigt valg. Vi oplever i hvert fald Wicotec Kirkebjerg som en værdig og god konkurrent i det daglige arbejde, og vi ønsker dem tillykke med, at de har fundet deres måde at konsolidere sig på. Som jeg ser det er der et stort behov for, at flere end os tager teten op, så vi glæder os kun over deres succes. Det ville være trist, hvis det kun var os, der gjorde alt arbejdet alene, konstaterer koncerndirektøren for Kemp & Lauritzen.

Brancheanalyse: Bunden er nået for teknikentreprenørerne

Omsætningen er stabil, indtjeningen er stigende og de sidste års snak om fyringsrunder er afløst af forudsigelser om flaskehalse på medarbejderfronten. Optimismen trives med andre ord blandt landets teknikentreprenører, som Building Supply har sat under lup med en ny brancheanalyse.

Læs Building Supplys brancheanalyse af teknikentreprenørerne ved at klikke her.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109