23948sdkhjf

1.760 tons beton installeres på 27 meters dybde

MT Højgaard er med til at udvikle en ny generation af betonfundamenter til vindmøller, som om kort tid skal stå sin prøve i Den Engelske Kanal.
Der var en glæden dag, da bundpladen til prototypen på et helt ny havmøllefundament forleden blev støbt færdig i Frankrig. Der er tale om et fundament, som om få måneder skal installeres på 27 meters dybde ca. 17 km fra land ud for Fécamp.

Bag udviklingsprojektet står Norske Seatower, danske MT Højgaard og franske Eiffage TP, som udfører projektet i forbindelse med ”Parc éolien en mer de Fécamp” for det franske energiselskab EDF Energies Nouvelles, danske Dong Energy og tyske Wpd Offshore.

Bundpladen til den nye prototype måler lidt over 23 meter i diameter og er godt en meter høj. Kampvægten på det færdige fundament med ballast og målemast er imponerende 1.760 tons.

- Det er den første store milepæl i produktionen af det nye gravitations-betonfundament, og støbningen forløb helt efter planen. Nu følger opbygningen af den kegleformede konstruktion af beton og montage af stål-overgangsstykket samt målemast oven på selve bundpladen, og om få måneder er fundamentet klar til at blive søsat og slæbt til havs, fortæller Kim R. Andersen, direktør for divisionen Offshore & Stålbroer i MT Højgaard.

MT Højgaard projekterede og installerede fundamenterne til verdens første havmøllepark, den danske Vindeby, i 1992, og siden leveret flere end 630 havmøllefundamenter.

afgørende at holde anlægsomkostninger nede
Ifølge Kim R. Andersen er udviklingen af en ny type fundamenter en nødvendighed for en fortsat udvikling af havmølleenergi som et økonomisk attraktivt alternativ.

Der er meget langt fra ældre modeller af betonfundamenter til det nye ”Cranefree Gravity foundations”-konceptet, der er skabt til steder, hvor havbundsforholdene gør det direkte umuligt at banke monopæle ned. Fundamenterne er samtidig velegnede til større havdybder.

Med slæbebåde, og uden brug af store installationsfartøjer, kan adskillige fundamenter installeres parallelt inden for et kort vejrvindue, selv ved høje bølger. Metoden er desuden skånsom mod miljøet i kraft af mindre belastning af havbunden og ingen støj, som påvirker dyrelivet. Fundamentet sænkes ned på havbunden via ballastering med vand. Forinden er havbunden forberedt således, at fundamentet er selvnivellerende.

- I takt med at havvindmølleparkerne flytter ud på dybere vand, er det af afgørende betydning, at anlægsomkostningerne holdes nede. Ellers er det ikke længere økonomisk bæredygtigt, siger Kim R. Andersen.

Fakta:
Udviklingsprojektet er gennemført af den norske virksomhed Seatower. En bred vifte af know-how og teknologi fra offshore olie- og gasindustrien blev anvendt til at udvikle den nye prototype og imødekomme de udfordringer, som havvindmølleindustrien står over for.

Det såkaldte gravitationsbetonfundament, som er en hybridkonstruktion af beton og stål, er egnet til effektiv masseproduktion og kan installeres uden brug af omkostningstunge installationsfartøjer.

Siden 2011 har MT Højgaard og Seatower arbejdet sammen om at udbyde gravitationsbetonfundamentet på det europæiske marked. I forbindelse med udviklingsprojektet ved Fécamp har Seatower designet fundamentet og det franske entreprenørfirma Eiffage TP producerer det, mens MT Højgaard står for installationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112