23948sdkhjf

Danske byggevarer har succes på nærmarkederne

I første halvår 2014 steg den danske byggevareeksport med 6,9 procent i forhold til samme periode sidste år. Især handlen med Tyskland og Sverige står stærkt i billedet.
Der er grund til at glæde sig over byggevareeksporten. Nye tal viser, at eksporten til de pt. to stærkeste markeder - Tyskland og Sverige - er solid og stigende, og i Norge har salget nået et mætningspunkt på et meget højt niveau. På nærmarkederne er det kun i Storbritannien, at de danske eksportvirksomheder oplever udfordringer.

- I Tyskland er boligbyggeriet fortsat den store igangsætter. Det er det på grund af den milde vinter, de gunstige markeds- og kreditvilkår samt en øget urbanisering. Byggevareeksporten er steget med 5,4 procent i de sidste seks måneder, og ser man 12 måneder tilbage, er stigningen på hele 15,4 procent. Vi har længe haft fokus på Tyskland som det vigtigste marked. Og det er dejligt at se, at vi fortsat holder fast og endda udvikler os mere end selve markedsudviklingen i landet, som ligger mellem tre og fire procent. Teoretisk set betyder det, at vi tager markedsandele, siger branchedirektør i Dansk Byggeri, Per Thomas Dahl.

Efter lang tids negativ udvikling og stagnation i nogle kvartaler er der virkelig kommet gang i det svenske marked igen. Især indenfor boligbyggeriet, som forventeligt er den store årsag til den stærkt stigende danske eksport.

- Ser man på de sidste seks måneder er væksten faktisk 28,7 procent, hvilket jo er helt fantastisk, siger Per Thomas Dahl.

I Norge har eksporten udviklet sig de sidste 6 måneder med 3,6 procent og over de sidste 12 måneder med minus 1,3 procent. Men det er næsten som forventet, idet Norge i længere tid er stagneret på et meget højt niveau.

- Grunden til opbremsningen i Norge skal ses i øget fokus på kreditsikkerhed i bankerne samt markedsuro i forhold til de meget store prisstigninger, man har set på boliger. Jeg tror, at vi vil se et henholdende, men fortsat interessant marked i Norge, forklarer Per Thomas Dahl.

Retter man blikket mod Storbritannien, findes der også her et stort potentiale, vurderer branchedirektøren:

- Når vi betragter eksporten over de sidste syv år, er der kun et enkelt år, hvor vi har eksporteret mere end i år. Og en vækstrate i år på 18 procent på nybyggeri af boliger skulle jo gerne kunne rykke noget.
Storbritannien er et særdeles vanskeligt marked, hvor eksportørerne skal finde de helt rigtige distributører for at slå igennem. Overordnet set tror jeg dog, at markedet kan være lukrativt med den rette indsats og det rette produkt, siger Per Thomas Dahl.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.316