23948sdkhjf

Femern prækvalificerer til milliardkontrakter

Henholdsvis fire og tre bydere fra ind- og udland er i spil til to af Femern Bælt-projektets store entrepriser.
Femern A/S har nu udvalgt gruppen af firmaer og konsortier, der er prækvalificeret til kontrakterne på tunnelprojektets elektriske og mekaniske installationer samt på opførelsen af den transformerstation, der skal forsyne tunnelen og de elektriske tog med strøm.

For kontrakten med de elektriske og mekaniske installationer er fire konsortier med virksomheder fra henholdsvis Danmark, Østrig, Storbritannien, Sverige, Spanien, Italien, Frankrig og Tyskland blevet prækvalificeret.

For kontrakten med transformerstationen er tre konsortier med virksomheder fra Danmark, Frankrig og Polen prækvalificerede.

- Jeg er rigtig glad for, at vi snart kan sende disse to store kontrakter i udbud – det handler dels om alle de intelligente systemer, der skal installeres i tunnelrørene for at sikre, at trafikken kan afvikles sikkert og effektivt. Dels om hele strømforsyningen til den faste forbindelse i form af en transformerstation, siger Kim Smedegaard Andersen, kontraktdirektør i Femern A/S.

En fuldstændig integreret løsning
Femern A/S har valgt at samle de elektriske og mekaniske installationer i én stor kontrakt. Der er tale om en meget stor kontrakt på flere hundrede millioner euro, der indeholder en lang række forskellige elementer.

- Især de elektriske og mekaniske installationer er en meget stor og meget kompliceret opgave, og selvom de kommer til sidst i byggeriet, så viser erfaringerne, at det er bedst at være tidligt ude, så integrationen af installationerne kan koordineres nøje med tunnelbyggeriet, siger Kim Smedegaard Andersen.

Kontrakten omhandler blandt andet ventilation af tunnelen samt i bygninger, nøddøre, brandbekæmpelsessystemer, dræn, kabel- og rørføringer, elevatorer, transformatorer, belysning, overvågning og kontrolsystemer samt kommunikationssystemer i tunnelen.

- På mindre projekter vil man typisk have skilt disse opgaver ad i særskilte kontrakter, men vi har valgt at samle dem, fordi vi vil have en fuldstændig integreret løsning, hvor alle delene spiller perfekt sammen. På den måde får vi sikkerhed for, at vi får den bedste løsning til Femern-tunnelen, siger Kim Smedegaard Andersen.

Kapacitet til at forsyne 10.000 husstande
Den anden kontrakt, som nu kan sendes i udbud, omfatter opførelse af en ny stor transformerstation øst for Rødbyhavn.

Transformerstationen leverer strøm til togdriften og de elektriske installationer i tunnelen. Især togene kræver meget strøm, og transformatorstationen er derfor så stor, at den ville kunne forsyne en større provinsby med omkring 10.000 husstande.

Arbejdet med de øvrige jernbaneinstallationer som skinner, kørestrøm og signaler skal først begynde, når selve konstruktionen af tunnelen står færdig. Derfor forventes de først udbudt om cirka to år.

For begge udbudsprocedurer gælder det, at de prækvalificerede virksomheder nu skal udarbejde tekniske bud på kontrakterne efter samme udbudsmodel som for de fire store tunnelkontrakter. Femern A/S forventer at modtage de endelige tilbud i slutningen af 2015.

Kontrakterne ventes underskrevet i 2016.

Følgende firmaer og konsortier er prækvalificeret:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094