23948sdkhjf

Sønderborg-projekt er årets bedste renovering

Der var spænding til det sidste, da Madelines på Refshaleøen torsdag aften lagde hus til kåringen af ”Danmarks bedste renovering 2014”.
Diamanten, Sønderborg
Rådgivere: Stuff Arkitekter, Søren Jensen Rådgivende Ingeniører, Esbensen Rådgivende Ingeniører.
Bygherre: Kultur & Idrætscentret Fynshav
Realiseret: 2010
Anvendelse: Kultur
Repræsentanter fra alle dele af byggebranchen var mødt op til en aften med festmiddag, underholdning og tale fra finansminister Bjarne Corydon, inden det endelig blev afsløret, at Diamanten i Sønderborg fremover kan smykke sig med titlen ”Danmarks bedste renovering 2014”.

Diamanten er en gammel sportshal i Fynshav i Sønderborg Kommune, som har undergået noget af en forvandling. Med renoveringen er Diamanten gået fra at være lukket, mørk og halvtom til at være lys, levende og bæredygtig – kvaliteter, der gør den berettiget til sit navn, Diamanten.

- Med innovative, bæredygtige løsninger og en ligefrem arkitektur fyldt af viril skaberglæde er Diamanten et overbevisende bud på, hvordan en gammel sportshal kan bearbejdes, så værdifuld identitet opstår. Diamanten viser, at der er håb for Danmarks 1.500 nedslidte og stedmoderligt behandlede sportshaller, fortæller nomineringsudvalgets formand, Gøsta Knudsen.

Et ambitiøst projekt
Projektet viser, hvorledes en gammel sportshal kan blive til et spændende kultur- og idrætscenter med trivsel, lokal opbakning og ikke mindst en bæredygtig energiforsyning, der i perioder er mere end selvforsynende.

Diamanten er et ambitiøst byggeprojekt med en bemærkelsesværdig arkitektur og flere forskellige innovative energitiltag. Centret er et Lavenergiklasse 1 byggeri og bruger kun 50 % af energiforbruget i en tilsvarende traditionel bygning. Store lystragte bliver desuden brugt som solafskærmning og giver byggeriet en bemærkelsesværdig arkitektur.

Blandt nogle af de innovative tiltag er der blandt andet etableret en vindhætte, der sikrer naturlig ventilering af den store idrætshal. Varme i afkastluften genvindes med en varmepumpe og overføres til varmt vand og rumopvarmning. Det er desuden muligt at køle den friske luft og overføre varmen herfra til varmt vand. Der forventes en energibesparelse på 30% med dette naturlige ventilationssystem sammenlignet med et traditionelt ventilationssystem.

Energitiltagene omfatter:
- Efterisolering af hallen
- Lavtemperatur varmeanlæg
- Solvarmesystem på 70 m² til varmt vand og rumopvarmning
- 90 m² solceller til elproduktion
- LED-belysning
- Jordvarmepumpe til varmt vand og rumopvarmning
- NVVK – et nyt lavenergi ventilationskoncept: Naturlig ventilation med varmegenvinding og bæredygtig køling, som demonstreres for første gang i verden.

De nominerede projekter:
- Diamanten, kulturbyggeri, Augustenborg
- Guldagergaard, kulturbyggeri, Skælskør
- Mirror House, øvrige byggeri, København
- Sverigesgade 4, erhvervsbyggeri, Odense
- Den økologiske renovering, boligbyggeri, Roskilde
- PLH Studio, erhvervsbyggeri, København

Udvalgt blandt 165 indstillede projekter
Det er et valgkollegium af 67 udvalgte personer fra byggebranchen, der har afgjort, at Diamanten skulle løbe med prisen. De har alle stemt på deres favorit blandt seks nominerede projekter, udvalgt blandt i alt 165 indstillede projekter.

Det er andet år i træk, at Realdania og GI uddeler Renover-prisen til et projekt, der udmærker sig inden for renovering. Håbet er, at vinderprojektet kan inspirere fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering.

Nomineringsudvalget består af en formand og tre medlemmer, som repræsenterer bygherre-erfaring, arkitekt- og ingeniørfaglig viden samt de udførende. Nomineringsudvalget er udpeget direkte af styregruppen for Renover-prisen 2014 og består af: Formand for udvalget, Gøsta Knudsen (tidl. stadsarkitekt i Aarhus Kommune), Henrik Mielke (direktør, COO, Enemærke & Petersen), Torben Esbensen (direktør, Esbensen Rådgivende Ingeniører) og Karen Mosbech (adm. direktør, Freja Ejendomme).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078