23948sdkhjf

For rund til betonelementer

Det blev en byggeteknisk udfordring at få konstruktionen til Plus Boligs nye firmadomicil helt rund. Læs mere og se billeder af resultatet her.
Den tidligere eternit-grund i Aalborg gennemgår i disse år en markant transformation fra gammelt industriområde til ny bydel.

Arkitekttegnede kontorbygninger, moderne lejligheder og ungdomsboliger, store dagligvarebutikker, fitnesscenter med mere skyder frem på grunden, som af lokalt ofte refereres til som ”Eternitten”.

Det industrielle udtryk bevares
Fra politisk hold er det blevet bestemt, at flere af Eternittens gamle bygninger og karakteristiske siloer skal bevares som et minde om fortidens industri på området, og den idé har en af bygherrerne på grunden grebet og brygget videre på.

Det almene boligselskab Plus Bolig har, med Søren Enggaard A/S som bygherre, netop opført en ny administrationsbygning på Eternitten, og den er – lige som en af de tætliggende siloer – fuldstændig rund og bygget i rustikke materialer som beton, stål og glas. KPF Arkitekter står bag arkitekturen på den nye bygning:

- Det er en historisk grund, vi har med at gøre, og både arkitekturen og byggematerialerne bør komplimentere det industrielle udtryk. Derfor lå det også lige til højrebenet, at Plus Boligs nye firmadomicil skulle bygge videre på udtrykket fra de gamle industrisiloer både i form og materialer, men vi har tilføjet et blødere og mere organisk udtryk, forklarer partner Jan Krogh.

Fakta om projektet
Anvendelse: Administration
Omfang: 2.000 m² kontor
Adresse: Alexander Foss Gade 7, Aalborg
Bygherre: Plus Bolig og Søren Enggaard A/S
Arkitekt: KPF Arkitekter
Ingeniør: Cowi
Hovedentreprise: Myhlenberg Byg
Landskab: KPF Arkitekter
Overdragelse: Februar 2014
For rund til betonelementer
Det var dog ikke uden problemer at skabe en cirkulær bygning ud af bagvægselementer i beton. Elementerne kunne ganske enkelt ikke laves så runde, som bygherren ønskede.

- Det var en byggeteknisk udfordring at få konstruktionen til at blive helt rund. Vi måtte derfor udtænke og designe en anderledes monteringsløsning. Det resulterede i, at der blev bygget og monteret et skelet af stål uden på betonpladerne, som facadepladerne efterfølgende blev monteret på. Det færdige resultat er flot, og bygningen synes nu fuldstændig rund, blandt andet grundet de lodret placerede stålrigler og de smalle Cembrit-plader, forklarer Jan Krogh.

Bygningens fire etager ligger som tøndebånd oven på hinanden, og hver ring består af 24 betonelementer. For at skabe en mere dynamisk facade valgte KPF Arkitekter at lave forskellige dybder på vindueshullerne samt at anvende facadeplader i flere forskellige nuancer. Det bevirker, at den nye, runde bygning ikke er for ’tung’ i udtrykket ved siden af den høje, slanke silo, som i øvrigt ikke egner sig til kontor- eller boligformål og kun bliver brugt til depot- og teknikrum.

Hjælp fra naboen
Plus Boligs nye firmadomicil er beklædt med 1.000 kvadratmeter Cembrit PLAN-plader, og Cembrits teknikere bidrog undervejs til at skabe den optimale monteringsløsning af pladerne.

- Nu er vi jo i den heldige situation, at vi bor nabo til den spirende bydel på Eternitten i Aalborg og dermed Plus Boligs nye domicil. Derfor var det også oplagt, at vi hjalp til med at bygge og afprøve en model af stålskelettet i Cembrits lagerhal for sikre, at løsningen var optimal – og det er den, siger Paw Møller Christensen, projektkonsulent i Cembrit.

Plus Bolig nøjes i øvrigt ikke med at flytte sin administration til eternit-grunden. Byggeprojektet omfatter også etablering af 283 ungdomsboliger, som skal omkranse eller ligge i umiddelbar nærhed af boligselskabets nye domicilbygning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111