23948sdkhjf

Danmarks Smukkeste Almene Bolig ligger i Nakskov

Ole Kirks Allé i Nakskov kan nu kalde sig ”Danmarks Smukkeste Almene Bolig”. Byggeriet, som var blandt 14 kandidater til titlen, var ellers truet af nedrivning for få år siden.
Kåringen af Ole Kirks Allé er resultatet af, at Bygningskultur Danmark i september har stillet skarp på det almene boligbyggeri i Danmark, og ladet 14 almene boliger fra hele landet dyste om titlen som ’Danmarks Smukkeste Almene Bolig’. Omkring en million danskere bor i almene boliger. Mange af disse boliger repræsenterer et stykke overset kulturarv, ligesom de symboliserer velfærdssamfundets fremvækst, hvor drømmen om lys, luft og fællesskab via de almene boliger blev til virkelighed for mange familier.

- Flere af konkurrencens andre kandidater er ligesom Ole Kirks Allé bygget i 1940’erne og 1950’erne. På trods af knaphed på både penge og ressourcer i byggeriet, regnes perioden for at være en af dansk arkitekturs guldaldre. Tiden var præget af en tradition, hvor murere, arkitekter og bygherrer arbejdede tæt sammen. Det store behov for nye boliger dannede – sammen med et velfunderet og højtudviklet murerhåndværk og en dygtig og selvbevidst arkitektstand – grundlaget for byggeri af høj kvalitet til mange mennesker. Byggeri som samtidigt rummer en håndværksmæssig skønhed og detaljerigdom, som sjældent ses i moderne byggeri, siger Johan Hage, projektleder i Bygningskultur Danmark.

Bebyggelsen på Ole Kirks Allé i Nakskov er opført i 1944 og tegnet af arkitekt Adolph E. Hansen Ørnsholt. Han var en lokal arkitekt og oprindeligt murersvend, hvilket fremgår af det fine blik for både håndværk og udformning som tydelig ses på Ole Kirks Allé. Boligerne er inspireret af de engelske havebyer, hvor hver familie havde sin egen bolig og have, men i tæt sammenhæng med andre. Røde tegltage og store gule murstensflader præger bebyggelsen, der har et meget ensartet udtryk, en homogen karakter og en rolig stemning. Bebyggelsen er erklæret bevaringsværdig.

Truet med nedrivning
Et voldsomt behov for renovering og en pengemangel omkring årtusindskiftet førte til overvejelser omkring en fuldstændig nedrivning af boligområdet. Heldigvis betød bl.a. bebyggelsens tydelige bevaringsværdier, at det lykkedes for boligforeningen, Lollands Kommune og Landsbyggefonden at samarbejde om en renovering. Det er baggrunden for, at man i dag kan bryste sig af titlen ”Danmarks Smukkeste Almene Bolig”.

- Der er heldigvis mange boligområder med lignende kvaliteter i hele landet. Vores håb er, at konkurrencen kan være med til at få både beboere og naboer til i endnu højere grad til at værdsætte skønheden disse steder og være med til at passe på bevaringsværdierne, f.eks. de oprindelige facader, også når man skal til at lave nødvendig renovering af bygningerne. Der er tale om dansk kulturarv, siger Johan Hage.

Ud over æren vil bebyggelsen få en plakette til at sætte op og i løbet af efteråret bliver der afholdt en præmieringsceremoni med et stort kagebord for alle beboerne.

Fakta - ’Danmarks Smukkeste Almene Bolig’:
14 finalister fordelt over hele landet er udvalgt af en gruppe af arkitekter og repræsentanter fra den almene boligsektor. Hele Danmarks befolkning kunne over en 14 dages periode, fra den 5.-21. september, stemme på disse kandidater, hvorefter en enkelt løber af med titlen som ’Danmarks Smukkeste Almene Bolig’.

Denne korte film viser alle 14 kandidater, der var med i kapløbet om titlen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093