23948sdkhjf

Viden om tagisolering i håndværkerhøjde

Efterisolering af tagetager er en udfordring at lave byggeteknisk korrekt. En ny prototype i form af et mobilsite skal hjælpe håndværkeren, når behovet opstår.
InnoByg-projektet ”Udvikling af webløsning til smartphone om efterisolering af tagetager”, med Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) som projektleder, er nu klar med en prototype, der skaber opmærksomhed omkring energieffektive løsninger til efterisolering af tagetager, der anvendes til beboelse.

Initiativet er opstået på baggrund af de vanskeligheder der er i forbindelse med at udføre renoveringer af eksisterende etageboliger, så der opnås holdbare og robuste løsninger, uden fare for konstruktioner med fugt og råd:

- Særlig efterisolering af udnyttede tagetager er vanskelige, fordi der er så mange deltaljer i forhold til vindtætning, brandspredning, fugt og dampspærre i eksempelvis en skunk eller en skråvæg. Derudover er det rigtigt svært for håndværkeren, for der er ikke særlig meget plads derude, så håndværksmæssigt er det lidt af en udfordring at lave korrekt. Derfor vil vi gerne skabe opmærksomhed omkring at få efterisoleret de pågældende løsninger optimalt når håndværkeren alligevel er i gang. Løsningerne skal ikke fremgå uoverskuelige og komplicerede for håndværkerne, for efterisolering af en tagetage er vigtig at få udført optimalt, da det ikke kun bidrager til en lavere varmeregning, men i høj grad også forbedre den termiske komfort i de ældre huse, forklarer projektleder fra SBi, Jesper Kragh.

Et mobilsite i tæt samarbejde
Mobilsitet er baseret på en såkaldt responsiv webløsning, der kan tilpasses en hvilken som helst skærm uafhængigt af styresystem. Mobilsitet fokuserer på tre hovedområder; en kold skunk, hvor man lægger isoleringen i gulvet og op ad skunkvæggen, en varm skunk, hvor man lægger isoleringen mod tagfladen, samt skrålofter.

Hovedområderne er grafisk præsenteret gennem trin-for-trin illustrationer der let kan ”swipes” imellem på mobilsitet. Hvert enkelt arbejdstrin er vist og illustrerer, hvad håndværkeren skal fokusere og være opmærksom på.

- Idéen er, at håndværkeren, på en nem måde, skal have adgang til viden, så løsningen bliver udført korrekt. Mobilsitet er en prototype, og dermed en ny måde at kommunikere byggetekniske løsninger ud til håndeværkerne på, forklarer Jesper Kragh.

InnoByg har udarbejdet det nye mobilsite i samarbejde med Grundejernes Investeringsfond (GI) og Roskilde Tekniske skole.

- Roskilde Tekniske skole har opbygget en 1:1 model af en skunk, svarende til den der anvendes som eksempel på mobilsitet, og GI har stået for at optage små videoklip af udførelsen af forskellige kritiske detaljer, som også kan ses via mobilsitet, fortæller Jesper Kragh.

Selve mobilsitet er leveret af Fagkommunikation ApS, som også har foretaget brugertests i samarbejde med en gruppe håndværkere for at undersøge, hvordan mobilsitet mest hensigtsmæssigt skulle bygges op. Herudover har en følgegruppe bestående af Videncenter for energibesparelser i bygninger, Dansk Byggeri, Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse og Byg-Erfa bidraget med input til løsningerne.

Forhåbningen er, at den nye type værktøj vil skabe grobund for flere lignende værktøjer, der kan hjælpe med de små detaljer og være et redskab, som håndværkeren kan anvende mens han står over for opgaven.

- Det kan være relevant at udvikle yderligere mobilsites af lignede karakter og dermed bruge erfaringen fra mobilsitet omkring efterisolering af en tagetage. Man kunne eksempelvis fokusere på isætning af vinduer og dør, efterisolering af kviste eller knapper, brystninger bag radiatorer eller efterisolering lette af facadepartier. Det er også områder, hvor der kunne være deltaljer som mange kunne have spørgsmål og idéer til, og hvor et mobilsite ville kunne vise forbedrede byggetekniske og energibesparende løsninger, i detaljer, slutter Jesper Kragh.

Besøg mobilsitet om efterisolering af tagetager
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093