23948sdkhjf

Skandinavisk Jura-Kalk vil gøre nybyggeri grønnere

Med en ny Cradle to Cradle-certificeret kalkmørtel vil Skandinavisk Jura-Kalk udvide sit forretningsområde fra renoveringer til også at omfatte nybyggeri. Økonomisk støtte fra Region Sjælland hjælper nu planen på vej.
Tre sjællandske virksomheder – We Do Wood, AK Entreprenørservice og Skandinavisk Jura-Kalk – kan alle se frem til 1 million kroner i støtte fra Region Sjælland. Pengene skal bruges til at realisere projekter, der både skaber vækst og gavner miljøet.

Hos Skandinavisk Jura-Kalk er man i fuld gang med at udvikle en ny form for mørtel og, som den første mørtelfabrik i verden, at produkterne certificeret under miljøsystemet Cradle to Cradle.

- Vores produkter er kalk og mørtel til renoveringer. Vi vil gerne ind på nybyggeri, hvor cementmørtel har været den dominerende mørtel siden 1960’erne, fordi den er stærkere end kalkmørtel. Men i dag er konstruktionerne i bygningerne så stærke, at kalkmørtel har rigelig styrke til at kunne bruges. Med kalkmørtel får du en større fleksibilitet, hvor huset kan bevæge sig uden at få skader i murværket, fortæller adm. direktør Rasmus Jørgensen.

Planen er at udvikle en funktionsmørtel af genbrugte sten og mørtel. Murstenene vil kunne genbruges, fordi kalkmørtel er nem at rense af, i modsætning til cementmørtel. Derefter kan mørtelen knuses og genbruges i ny mørtel.

- Vi vil gerne lave en funktionsmørtel, der overholder dagens normer til nybyggeri, så vi ikke kun leverer til istandsættelser, men også til nye huse. Vi tænker også ind, at disse huse en gang vil kunne skilles ad, og materialerne genbruges i nyt byggeri. River du et hus ned i dag, kan du bare bruge det til vejfyld, fordi mursten og cementmørtel ikke kan skilles ad. Det indgår også i projektet, at alle vores produkter skal certificeres under miljømærkningen Cradle to Cradle, fordi de kan genbruges. Vi vil være den første mørtelfabrik i verden, der opnår det.

- I dag bruges vores kalkmørtel primært til istandsættelse af kirker, slotte, herregårde og andre gamle bygninger. Firmaet blev etableret af min far, Michael Jørgensen, i 1976. Vi er otte medarbejdere. Går det nye projekt, som jeg drømmer om, kan det blive rigtig stort. Kan vi i første omgang få bare et par procent af markedet for nybyggeri, er vi glade, siger Rasmus Jørgensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094