23948sdkhjf

Fire virksomheder prækvalificeret Femern-opgave

Femerns kommende pumpestation er nu i udbud. Den skal bygges i stil med tunnelen.
Fire virksomheder er blevet prækvalificeret til opgaven med at bygge en ny pumpestation ved Rødbyhavn for Femern A/S. Det drejer sig om SB Entreprise A/S fra Ringsted, Vestergaard Nielsen A/S fra Køge, Zacho-Lind A/S fra Ishøj og Per Aarsleff A/S fra Åbyhøj ved Aarhus.

De fire virksomheder har netop modtaget udbudsmaterialet og skal nu inden december komme med deres bud.
- Vi skal finde dem, der kan løse opgaven bedst muligt for os i forhold til pris, metoder og udførelse, siger Henrik Christensen, kontraktdirektør i Femern A/S.

Den nye pumpestation kommer til at afløse den gamle Strandholm Pumpestation, der ligger øst for Rødbyhavn, fordi den ligger i det område, hvor den kommende tunnelelementfabrik skal ligge.

- For at sikre fortsat afvanding af de lavtliggende marker i området, bygger vi derfor en helt ny og mere moderne og driftsikker pumpestation til Strandholm Landvindingslag, der også fremover kommer til at stå for driften af pumpestationen, siger Henrik Christensen.

Den nye pumpestation ligger mellem den eksisterende pumpestation og Rødbyhavn – uden for den fremtidige tunnelelementfabrik.

Praktik, teknik, sikkerhed og æstetik skal spille sammen
Ifølge Henrik Christensen bliver den nye pumpestation langt mere driftsikker, den vil kræve mindre vedligeholdelse og være langt mere automatiseret. For eksempel bygges der i forbindelse med pumpestationen et risterenseanlæg, der mekanisk renser tilløbet fra afvandingskanalen og løfter grøde op i en container, der kan tømmes efter behov. Hidtil har man skullet fjerne grøden ved håndkraft, hvilket har været besværligt og risikabelt.

Hvordan pumpestationen skal se ud, ligger der i øvrigt helt faste rammer for. Pumpestationen skal nemlig følge den samme designmanual, som er lavet for selve Femern tunnelen.

- Linjen, der går igennem det hele, er, at praktik, teknik, sikkerhed og æstetik skal spille sammen. Pumpestationen skal således bygges op med en blanding af rustikke betonflader og en flot murstenskonstruktion, siger Henrik Christensen.

Det er landskabsarkitekt Jørgen Becker-Christensen og firmaet Schønherr A/S, der har ført pennen på den æstetiske designmanual for Femern tunnelen på vegne af rådgiver konsortiet RAT (Rambøll-Arup-TEC JV) og i tæt samarbejde med Femern A/S.

- Med pumpestationen har vi haft den tilgang, at vi skal skabe en arkitektur, der har en blivende karakter, og som skal spille sammen med landskabet og være funktionelt og lokalt funderet, siger Jørgen Becker-Christensen.

Vinderen af udbuddet på pumpestationen skal være fundet sidst på året, så arbejdet kan stå klart til næste sommer.

I øvrigt kan alle interesserede få et glimt af, hvordan Femern tunnelen bliver bygget og kommer til at se ud på Rådhuspladsen i København 1. og 2. oktober, hvor Femern A/S udstiller projektet med modeller, plancher og en kæmpe hoppeborg formet som et tunnelelement.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11