23948sdkhjf

Kartelsagen: Millionbøder på vej til byggefirmaer

25 virksomheder i det såkaldte byggekartel straffes nu med bøder.
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har udstedt bødeforelæg for i alt mere end 27 mio. kr. til 25 virksomheder i det såkaldte byggekartel.

Det oplyser chefen for SØIK, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der karakteriserer kartelsagen som en af de mest omfattende, man hidtil har set i Danmark.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi har nu udstedt et stort antal bødeforelæg på baggrund af en grundig efterforskning om ulovligt aftalte priser på byggerier til en samlet værdi af omkring 400-500 millioner kroner. Kartelaftaler er meget skadelige for et velfungerende marked, og den slags aftaler er derfor meget alvorlige for forbrugerne og samfundet som helhed. Jeg er derfor meget glad for, at vi nu er kommet et stort skridt videre med behandlingen af disse vigtige sager, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Domstolene har det sidste ord
Oprindeligt sigtede SØIK 33 virksomheder for ulovligt at aftale priser på byggerier til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner. Statsadvokaten forventer, at anklagemyndigheden har afsluttet de resterende sager inden årets udgang, og dermed er den samlede kartelsag nu tæt på en afslutning.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at de pågældende virksomheder naturligvis har retssikkerhedsgarantier i forhold til bøderne. Hvis virksomhederne ønsker det, er der således adgang til at få bødeforelægget prøvet ved domstolene, der altså har det sidste ord, siger Morten Niels Jakobsen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil løbende offentliggøre bødevedtagelser i sagen på sin hjemmeside

Baggrund
Kartelaftaler karakteriseres som grov økonomisk kriminalitet og kan straffes med høje bøder. Hvis overtrædelsen er begået efter den 1. marts 2013, risikerer bestyrelsesmedlemmer, direktører eller andre ledende medarbejdere desuden fængselsstraf på op til seks år for at have deltaget i et kartel. Det er muligt at slippe for bøde- og fængselsstraf for karteldeltagelse, hvis man er den første karteldeltager, der henvender sig myndighederne.

Det konkrete sagskompleks om byggekartellet drejer sig om brud på konkurrenceloven gennem koordinering af budpriser på både private og offentlige byggerier. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anmeldte på baggrund af kontrolundersøgelser virksomhederne til SØIK, hvilket blandt andet førte til, at politiet foretog ransagninger af en række virksomheder. SØIKs efterforskning førte til sigtelse af 33 virksomheder for ulovligt at aftale priser på byggerier til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner.
Kommenter artiklen (17)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094