23948sdkhjf

Alternativ byggemetode med stor effekt

Det er muligt at opnå en 20 procents besparelse ved at bygge efter cirkulære metoder i forbindelse med ombygning af et konkret erhvervslejemål, viser en analyse fra Cowi.
For byggebranchen er der et stort potentiale i at tænke cirkulært, mener man hos Cowi. I samarbejde med Datea har den danske rådgivningsvirksomhed netop gennemført en analyse af den økonomiske forskel mellem en traditionel ombygning og en ombygning, hvor genanvendelse af ressourcer er i fokus.

Resultaterne blev præsenteret fredag ved et stort seminar om ressourceeffektivitet, hvor blandt andre miljøminister Kirsten Brosbøl deltog.

Analysen tager afsæt i et konkret erhvervslejemål i Storkøbenhavn, et gennemsnitligt storrumskontor på 670 m² og ser grundelementerne som vægge, lofter, belysning, trægulve og tæpper. Resultatet er klart: Udgiften falder med 20 procent ved ombygning hvert femte år, set over en 15-årig periode, hvis der i ombygningen fokuseres på genanvendelse.

Den første ombygning vil være 10 procent dyrere end en traditionel ombygning. Til gengæld vil den være godt 50 procent billigere i den efterfølgende ombygning. Samtidig vil ombygningen kunne gennemføres en anelse hurtigere målt på mandetimer.

Jasper Steinhausen, Chief Innovation Manager i Cowi, fortæller:

- Det konkrete alternativ i analysen er inspireret af den cirkulære økonomi, der blandt andet handler om at designe løsninger, der gør det muligt at regenerere materialer efter endt brug med henblik på, at de kan indgå som værdiskabende materialer i nye sammenhænge. Kort sagt er fokus at se affald som ressourcer og søge produkter, der er designet til at blive brugt flere gange.

Denne tilgang er stadig meget ny i byggebranchen. Ikke desto mindre viser analysen, at det cirkulære alternativ – trods en dyrere etablering – er rentabelt allerede ved første ombygning. Samtidig giver det mulighed for at yde en ekstra service over for lejerne, da det vil være lettere, hurtigere og billigere at tilpasse deres fysiske rammer til deres fremtidige organisering og arbejdsformer, fremhæver Jasper Steinhausen.

- Vi ser derfor store muligheder i byggerisektoren. Alene inden for kontorbyggerier eksisterer der i dag samlet set 23,5 millioner etagekvadratmeter kontorlokaler i Danmark, hvoraf en væsentlig andel rent konstruktionsmæssigt er sammenlignelig med ejendommen i vores analyse. Men der er også et stort potentiale inden for eksempelvis velfærdsbyggerierne; hospitaler, skoler, plejehjem, daginstitutioner, og skoler, påpeger Jasper Steinhausen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078