23948sdkhjf

Behandlingstid er eksploderet

Du skal være ualmindeligt tålmodig, hvis du skal have byggetilladelse i Brønderslev.
Står du og skal have bygget et nyt hus til familien, en ny carport eller er du iværksætter og ønsker at etablere fabrik i Brønderslev Kommune, så skal du væbne dig med en god portion tålmodighed.

Tal fra Energistyrelsen afslører nemlig, at Brønderslev Kommune i gennemsnit bruger 89 dage på behandling af byggesager. Og udviklingen går ifølge samme register den gale vej, da ventetiden i løbet af to år er steget med næsten 100 procent. Således skulle man i 2012 i gennemsnit kun vente i 47 dage på at få sin sag behandlet.

Uacceptabelt
Udviklingen møder kritik fra Dansk Byggeri i Nordjylland, der advarer om, at tendensen kan spænde ben for vækst i kommunen.

- Vi ved jo, at de fleste virksomheder har stor fokus på effektivisering, og der skal helst ikke gå for lang tid mellem, man træffer en beslutning til at den kan føres ud i livet. I så fald risikerer man, at virksomheden flytter til en anden kommune. Derfor er der ingen kommune i Danmark kan være tjent med ekspeditionstider i denne størrelsesorden, siger lokalformand for Dansk Byggeri, Knud Christensen.

Brønderslev i bunden
På landsplan er der stor forskel på, hvor lang tid kommunerne bruger på at behandle en byggeansøgning. Brønderslev Kommune befinder sig i den absolut tungeste ende med en behandlingstid på næsten tre måneder. Til sammenligning skal man i Middelfart kun bruge tre uger på at behandle en ansøgning.

Nordjyske har været i kontakt med Brønderslev Kommunes byggegruppe, og ifølge deres redegørelse skyldes stigningen, at man indtil 2013 havde oparbejdet en sagspukkel på grund af manglende personale.

- Der opstod en stor sagspukkel op til 2013, som vi først er kommet i gang med at behandle, efter vi ansatte ekstra personale, og derfor figurerer en del sager, som hang fra tidligere med meget lange sagsbehandlingstider i statistikken, siger Asger Nielsen, der er afdelingsleder for Fagenheden for Teknik og Miljø.

Går den rigtige retning
I kommunens miljø- og teknikudvalg er der allerede fokus på den lange sagsbehandlingstid, og tidligere på året indførte man en såkaldt taxameterordning, som efter planen skal fjerne en stor portion ekstraarbejde for kommunens sagsbehandlere. Og selvom udviklingen ifølge Energistyrelsen kun ser ud til at gå én retning, så skulle der være forbedringer på vej.

- Vi har stadig nogle udfordringer, der stammer helt tilbage fra kommunesammenlægningen, men vi glæder os over, at det ser ud til at gå i den rigtige retning. Men vi skal blive ved med at have fokus på området, så sagsbehandlingen kommer til at foregå så hurtigt og smertefrit som overhovedet muligt. Vi kigger dagligt på, hvordan det står til, og min forhåbning er, at taxameterordningen gør, at alle parter bestræber sig på at færdiggøre behandlingen hurtigere, siger formand for Miljø- og Teknikudvalget, Karsten Frederiksen (K), der dog tøver med at love kortere behandlingstid i 2015.

- I politik skal man passe på med at garantere noget, men det er vores klare mål, at vi med tiden vil få væsentligt kortere behandlingstider, og det er noget, vi har meget fokus på.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.625