23948sdkhjf

"Det Åndbare Hus" kan give ny viden

Firmaet Egen Vinding og Datter opfører et forsøgsbyggeri, som skal imødekomme moderne energikrav og samtidig sikre, at huset kan ’ånde’ ved naturlig ventilation.
Ventilationen i nye byggerier løses ofte med mekanisering og automatisering. Egen Vinding og Datter har dog valgt en anden strategi. I en årrække har Ringsted-virksomheden arbejdet med at skabe åndbare huse med såkaldt diffusionsåbne konstruktioner.

Det er blandt andet på den baggrund, at MUDP i Miljøstyrelsen og Realdania nu støtter opførelsen af et enfamiliehus, hvor Egen Vinding og Datter afprøver en række nye materialesammensætninger samt nye konstruktionsprincipper, der øger huset naturlige ventilation.

Byggeriet af ”Det Åndbare Hus” skal ses som et forsøgsprojekt med vægt på at dokumentere effekten af at bygge enkle, åndbare konstruktioner, som alternativ til mere teknologiske løsninger. Der skal testes og måles på husets diffusion i forskellige konstruktioner, ligesom der skal måles på materialernes afgasning og påvirkning af indeklimaet ved forskellige former for ventilation.

- Der er naturligvis ikke at tale om et enten-eller. Indeklima-problematikken er måske ubevidst blevet nedprioriteret de seneste år, fordi vi primært har fokuseret på energioptimering. Men med Det Åndbare Hus forventer vi at kunne bidrage til dokumentation af nogle mulige indeklimatiltag – som et vigtigt videngrundlag for fremtidige tiltag, siger projektleder i Realdania, Lene Wiell Nordberg.

Første spadestik til Det Åndbare Hus er planlagt til marts 2015, og indvielse af huset forventes at ske i august 2015. Derefter vil huset blive gennemtestet for at dokumentere afgasning, åndbarhed og indeklima. Det første år foretages en række tekniske test, hvorefter en familie flytter ind i huset, så der kan måles på indeklima, fugt og afgasning, mens huset er i brug. I løbet af projektet vil der blive udarbejdet dokumentation på en række byggematerialer og konstruktioner. Blandt andet livscyklusvurderinger af en række materialer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08