23948sdkhjf

Byggeriets ordrebeholdning er i frit fald

Temperaturen faldt endnu et hak på byggeriets konjunkturbarometer i oktober. Det skyldes især, at ordrebeholdningen fortsætter sin negative kurs.
Den månedlige stemningsrapport fra Danmarks Statistik viser, at byggerierts forventninger til fremtiden er forværrede for fjerde måned i streg. Således faldt den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg fra minus 11 i september til minus 12 i oktober.

Konjunkturindikatoren er sammensat af to indikatorer, beskæftigelsesforventninger og ordrebeholdning, som Danmarks Statistik løbende indsamler data om fra landets virksomheder. I oktober udviklede begge indikatorer sig negativt, og det er et symptom på forværrede forventninger i den i forvejen plagede bygge-og anlægsbranche.

Når Danmarks Statistik opgør udviklingen i ordrebeholdningen, vægtes data fra virksomhederne efter antal ansatte. Og i oktober 2014 vurderer et flertal af virksomhederne ordrebeholdningen som værende ikke tilstrækkelig med et nettotal på minus 24. I september var tallet minus 23, mens det i oktober sidste år var minus 18.

Beskæftigelsesforventningerne er på nulpunktet i oktober efter, oven på en lang periode med negative forventninger, at have været minimalt positive i august og september. På samme tid sidste år var beskæftigelsesforventningerne minus 8.

Entreprenørerne nyder godt af offentlige projekter
Selvom der tilsyneladende er lavvande i byggeriets samlede ordrebeholdning, har Danmarks Statistik opgjort, at der i oktober er sikret 4,5 måneders arbejde i ordrebøgerne. Det er mindre end sidste måned, men mere end i oktober 2012 og 2013.

To branchegrupper ligger over gennemsnittet, når ordrebøgerne vurderes. Det drejer sig om anlægsentreprenørerne, der har 7,9 måneders arbejde i ordrebøgerne, og byggeentreprenørerne med 7,3 måneder.

At optimismen er størst hos byggeentreprenørerne og anlægsentreprenørerne kan i høj grad skyldes, at de to branchegrupper nyder godt af de store offentlige byggeprojekter, der spreder sig ind i 2015.

Modsat mener Dansk Byggeri, at faggrupper som glarmestre, malere, vvs'ere og murere har grund til at være mere pessimistiske, fordi effekterne fra årets storm - og vandskader er ved at aftage, ligesom Boligjobordningen ophører til nytår.


Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098