23948sdkhjf

Nyt mærke for bæredygtige feriehuse

Interessen for energivenlige huse stiger, og de gode initiativer bliver nu synlige i Nordjylland.
Et flerårigt arbejde med energirenovering af den store nordjyske bestand af feriehuse får nu spændende spinoff i form af en mærkningsordning for de huse, der opfylder en række bæredygtige kriterier.

Projektet ”Fra sommerhus til feriehus” er et samarbejde mellem kommunerne Hjørring og Jammerbugt og har to overordnede elementer; dels gratis energitjek med forslag til forbedringer og beregninger om reduktion i forbrugsudgifter, og dels selve mærkningen, som gør de forskellige tiltag synlige.

Siden starten i 2012 er der via projektet tilbudt gratis energitjek i 80 feriehuse i hver af de to kommuner og gennemført en del projekter.

- Og vi tror på, at det, i takt med at et mærke for bæredygtighed markedsføres og bliver kendt, i sig selv bliver så attraktivt, at det på sigt vil føre til forbedringer i endnu flere huse, siger Jammerbugt Kommunes tovholder i projektet, Kell Agerbo, og fremhæver bedre ophold for lejerne, mere udlejning og måske en bedre pris for husene som de primære gevinster.

Krav til mærkning testes i praksis
På basis af to workshops med deltagelse af aktører inden for både bæredygtig udvikling og feriehusbranchen er en lang række krav til det nye bæredygtighedsmærke listet op og evalueret. Lige nu testes kravene sideløbende med, at der foretages energitjek af i alt 160 feriehuse i landsdelen.

- Vi er meget spændte på resultatet, for et bæredygtighedsmærke er symbol på andet og mere end energirigtige løsninger. Det handler blandt andet om støj, affaldshåndtering, adgang til bortskaffelse og let forståelig vejledning i bæredygtig adfærd, siger Trine Saaby fra den erhvervsdrivende fond SmartCityDK, som har stået for koordineringen i forbindelse med udvikling af kravene til bæredygtighedsmærket.

- Både Jammerbugt og Hjørring Kommune har lagt mange kræfter i at få gjort de bæredygtige tanker til konkrete forbedringer i ferielandet. Men de initiativer skulle ikke stå alene, og derfor håber vi, at bæredygtighedsmærket bliver en varig bonus til fordel for både ejere, lejere og miljøet, siger Trine Saaby.

Hun forventer at kunne præsentere det nye bæredygtighedsmærke i starten af december, og formidle det grønne budskab via alle kommuner i regionen samt udlejningsbureauerne, så mærket bliver aktivt i det tidlige forår.

- Det bliver rent faktisk Danmarks første feriehusmærkning for bæredygtighed, og vil derfor være med til at forstærke hele Nordjyllands position som et af landets foretrukne ferieområder, selvom vi naturligvis gerne ser, at den gode idé med tiden spredes til hele landet, siger Trine Saaby.

Også i Thisted Kommune følger man den bæredygtige trend med messe og inspirationskatalog til feriehusejerne. Her tilbyder man gratis energitjek til i alt 100 feriehusejere, og det er planen at være færdig inden udgangen af 1. kvartal 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094