23948sdkhjf

Hundredevis af boliger på vej i Sydhavn

Udviklingsselskabet By & Havn har solgt en række grunde til boliger på det østlige Teglholmen i København, og byggemodningen er sendt i totalentreprise.
Teglholmen ligger i Københavns Sydhavn mellem Sluseholmen og Enghave Brygge. By & Havn ejer Teglholmens østlige del, og på det knap 60.000 kvadratmeter store areal kan der bygges ca. 80.000 etagemeter primært boliger. Hertil kommer mulighed for at bygge ca. 7.000 etagemeter på nyetablerede pierer langs Teglholmens østkaj – i alt altså 87.000 etagemeter byggeret.

I alt kan By & Havn nu offentliggøre salget af i alt 63.800 etagemeter byggeret til fire forskellige investorer. De resterende etagemetre i området er alle under forhandling. Tidligere har By & Havn solgt en grund til Københavns Kommune, som er ved at bygge en folkeskole i området.

Samtidig har der netop været licitation på et udbud som totalentreprise for selve byggemodningen i området. Når aftalen er helt på plads med totalentreprenøren, begynder anlægsarbejdet på områdets infrastruktur.

De fire grundsalg:
NREP har i samarbejde med Agenda Property udviklet et boligprojekt, som omfatter 137 boliger og et erhvervslejemål med et samlet areal på ca. 15.000 etagemeter samt en kælder til bl.a. parkering

REKA Gruppen og KPC har sammen udviklet et boligprojekt, som omfatter 152 boliger med et samlet areal på ca. 16.000 etagemeter samt kælderparkering. Projekt og grund er solgt til investeringsselskabet West Coast Real Estate II.

Obel-LFI Ejendomme har i samarbejde med Agenda Property udviklet et boligprojekt på 200 boliger med et samlet areal på ca. 21.000 etagemeter inklusiv ca. 400 etagemeter publikumsorienteret serviceerhverv. Obel-LFI Ejendomme er et joint venture mellem C.W. Obel Ejendomme og Lundbeckfond Invest.

Arkitektgruppen bygger 11.800 etagemeter boliger - svarende til ca. 100 boliger.
- Naboen Sluseholmen er en meget vellykket bydel med sin store variation i facaderne og maritime stemning. Folk er forståeligt nok glade for at bo her med udsigt til havnebassinet og kanalerne og blandt andet med Havnebadet Sluseholmen lige udenfor døren. Teglholmen får samme karakter, og den kommende folkeskole vil gøre de to kvarterer endnu mere komplette. Anlægsarbejdet af infrastrukturen og byggeriet af boligerne går snart i gang, og aktivitetsniveauet viser selvsagt, at der er godt gang i byudviklingen på teglholmen, siger adm. direktør Jens Kramer Mikkelsen, By & Havn.

Efter hollandsk forbillede
I 1999 fik den hollandske arkitekt Sjoerd Soesters til opgave at udvikle en plan for området fra Kalvebod Brygge i nord til Sluseholmen i syd. Sjoerd Soesters tog særligt udgangspunkt i Java Island i Amsterdam, der med ham selv som arkitekt og planlægger på en visionær og eksperimenterende måde inddrager havnens vandflade i en moderne boligbebyggelse. Samtidig fastholdt arkitekten tanken om de typiske københavnske karréer fra de københavnske brokvarterer samt de tætte, indre gårdrum med læ for vinden og stor variation i bebyggelsen.

Teglholmens Karréer opføres med skiftende bygningshøjder, der optimerer lysforholdene i de indre gårdrum og skaber visuel variation. Bygninger opføres primært i tegl med smukke detaljer i facadernes rytme, motiv og design.

Den centrale bydelsplads, der bliver det lokale mødested, spænder ud mellem havneløbet og bassinet ved den kommende skole. Pladsen bliver et levende byrum, og de udadvendte funktioner i bebyggelsernes stueetager vil vokse ud på pladsen. De udadvendte funktioner kan fx være caféer, iskiosker, butikker og værksteder. Pladsen kommer blandt andet til at rumme et langt, snoet opholds- og siddemøbel udformet som en plint, der strækker sig fra havneløbet og helt til bassinet.

De syv pierer giver den samlede bebyggelse et særligt udtryk mod havnen. De kommende byggerier bliver rækkehuse i en mindre skala end karréerne bagved og skaber en overgang til havneløbets store vandflade. Mellem piererne bliver der mulighed for anløb af mindre både, og på selve piererne kommer der – foruden rækkehuse – mindre udadvendte funktioner.

Et glimt af fremtidens Teglholmen
Over en cirka treårig periode fra begyndelsen af 2015 vil By & Havn anlægge infrastruktur i den nye kanalby. Det er en kompleks opgave, der venter totalentreprenøren. Der skal etableres nye forsyningsledninger, anlægges vej, plads, fire nye broer, diverse træbrygger, udgraves kanaler og et bassin samt anlægges syv nye pierer ud fra kajkanten. Samtidig vil der være rift om pladsen, da adskillige private grundejere kommer til at bygge i området mere eller mindre samtidig.

En del af området er faktisk allerede ved at tage form, da bassinet foran Sydhavnsskolen er i fuld gang med at blive udgravet, ligesom halvdelen af den kommende centrale bydelsplads foran det nyopførte boligbyggeri ’Bolværket’ er ved at være færdig. På den måde kan allerede nu få et lille glimt af, hvordan fremtidens Teglholmen kommer til at se ud.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094