23948sdkhjf

Kritik: Tilbudsgivning dræber arkitektbranchen

Det koster alt for mange ressourcer at afgive tilbud på de forskellige konkurrencer inden for byggeriet, lyder det fra flere fremtrædende arkitektvirksomheder.
Omsætningen er stigende, men det kniber fortsat med indtjeningen hos landets største arkitektvirksomheder. Sådan lød konklusionen i Building Supplys analyse af arkitektbranchen fredag i sidste uge.

Og selv om årsagerne til den lave indtjening naturligvis er mange, er flere af branchens topchefer enige om, at den nuværende konkurrenceform bestemt ikke gavner virksomhedernes bundlinje.

- Udbud af konkurrencer er en af de helt store udfordringer for branchen, og jeg håber, det er noget, Lene Espersen vil tage på sin dagsorden som ny direktør for Danske ARK, for det er simpelthen dræbende. Det rammer ikke bare arkitektbranchen. Samfundsmæssigt bruger man mange ressourcer på det, og der står altid kun én vinder tilbage, siger Peter Hartmann Berg, koncernchef i Arkitema Architects, til Building Supply.

Brancheanalyse: Arkitektbranchen tjener for lidt på opsving

Han får opbakning til synspunktet fra kollega Torben Nagel, der er adm. direktør og partner i Mangor & Nagel.

- Det er en frygtelig dyr proces, men vi har heldigvis flere ben at stå på, så vi lever ikke kun af at vinde konkurrencer, siger han.

Også hos Henning Larsen Architects ærgrer adm. direktør og partner Mette Kynne Frandsen sig over processen.

- Det er en fortsat frustration at bruge så mange ressourcer på tilbudsgivning, og jeg byder enhver debat om emnet velkommen. Rent samfundsøkonomisk må det altså kunne gøres bedre, og for de små virksomheder gælder, at de penge, de skal bruge på at lave tilbud, kunne være brugt langt mere fornuftigt andre steder. Hos en større virksomhed som vores har vi folk ansat, som ikke laver andet end at svare på offentlige udbud. Det repræsenterer alt i alt et stort spild, konstaterer hun.

Analysen for arkitektbranchen kan læses i sin fulde form her.

Ny udbudslov på vej

Landets arkitektvirksomheder kan glæde sig over, at Danmark står foran en ny udbudslov. Fredag i sidste uge holdt det såkaldte udbudslovsudvalg det sidste af en lang række møder siden sin dannelse i juni 2013.

Læs også: Enklere udbudsregler rykker tættere på

Udbudslovsudvalget skal herefter rapportere til erhvervs- og vækstministeren sidst på måneden, så den nye udbudslov kan blive fremsat som et lovforslag i Folketingssamlingen 2014-2015.

Den danske udbudslov udarbejdes på baggrund af det nye EU udbudsdirektiv, som blev færdigforhandlet og vedtaget af EU's Ministerråd i februar. Direktivet kan læses i sin fulde form her.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157