23948sdkhjf

FSC Danmark retter fokus mod byggebranchen

Europas første FSC-certificerede hus kickstarter stort oplysningsprojekt.
FSC’s ambassadør Signe Wenneberg har netop fået FSC-certifikat på sit sommerhus. Udover at være den første FSC-certificering af et byggeri i Europa, hvor der udelukkende er brugt træbaserede materialer, markerer begivenheden begyndelsen på et større oplysningsprojekt med fokus på FSC i byggebranchen.

Med støtte fra Danida vil FSC Danmark over de næste to år arbejde intensivt med offentlige og private bygherrer, entreprenører og rådgivere og leverandører for at sikre, at der bruges mere FSC-certificeret træ i dansk byggeri, herunder særligt tropisk træ.

- FSC-certificeringen af Signes sommerhusprojekt var den første synlige del af Danida-projektet. Signes hus er projektcertificeret, udført af Orbicon, hvilket ikke er set før i Skandinavien, men meget udbredt i fx Storbritannien. Her bruger bygherrer certificeringen til at sikre, at der i deres byggerier anvendes bæredygtigt træ og til at markedsføre det, fortæller Morten Brodde, projektkoordinator og konsulent i FSC Danmark.

Ifølge Morten Brodde har der allerede kort efter afslutningen af Signes sommerhus været henvendelser fra Sverige og Danmark omkring projektcertificering.

98 procent FSC
Sommerhuset er 72 kvadratmeter og ligger i Nordsjælland. 98 procent af de anvendte træbaserede byggematerialer er FSC-certificerede, og der er brugt 15 forskellige træarter.

- Vi har fået vist, at det kan lade sig gøre at skaffe FSC-certificerede byggematerialer til at bygge et hus og bruge en mindre kendt tropisk træsort. Og det er faktisk, hvad vores projekt i byggebranchen går ud på. Vi vil i samarbejde med alle aktører gøre en indsats for, at der bruges mere FSC-certificeret – og dermed dokumenterbart bæredygtigt – træ, siger Morten Brodde.

Indkøbspolitikker, gå-hjem-møder og dialog
Danida-projektet indebærer en lang række aktiviteter over for de forskellige aktører i byggeriet. Eksempelvis vil FSC Danmark tilbyde leverandører af byggematerialer gratis hjælp til at blive klædt på, når det gælder viden om FSC og bæredygtigt træs betydning, og det samme gælder arkitekter og rådgivere. Men FSC Danmark vil også hjælpe aktørerne inden for byggeriet med at løse de udfordringer, de har i forbindelse med FSC.

- Mange aktører vil faktisk helst kunne dokumentere bæredygtighed på træs oprindelse. Men der er stadig udfordringer, som skal løses hen ad vejen, både for dem som er FSC-certificeret, og dem som skal sikre, at en bygherres intention om at bruge bæredygtigt træ også indfries. Vores projekt er derfor, præcis som vores daglige arbejde, ikke kun envejskommunikation, det er en god dialog. Det har vi god erfaring med fra vores daglige arbejde og med hjælpen fra Danida kan vi nu give den indsats et ekstra ’boost’ i en periode, det glæder vi os til, afslutter Morten Brodde fra FSC Danmark.

FSC Danmarks byggeriindsats indebærer også samarbejde med kommuner og regioner om at følge i Statens fodspor og gøre den offentlige indkøbsvejledning bindende i kommunalt og regionalt regi. I den forbindelse vil FSC Danmark hjælpe de offentlige myndigheder med at implementere politikken.

Læs mere om FSC Danmarks projekt i byggebranchen på www.fsc.dk/byggebranchen

Læs mere om opførelsen af Signe Wennebergs sommerhus på http://dk.fsc.org/danmarks-frste-fsc-cer...
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.672