23948sdkhjf

Solreflekterende tag holder Arla-ostene kolde

VO Tagdækning er i øjeblikket ved at renovere taget på Arla Foods’ 14.000 kvadratmeter store ostelager i Vejle.
Arla Foods får i øjeblikket renoveret taget på 20.000 kvadratmeter lagerbygninger i Vejle. Heraf udgøres ca. 14.000 kvadratmeter af et ostelager med krav om en indendørs temperatur på ikke over 2 grader C.

Bag udførelsen af den omfattende renoveringsopgave står tagentreprenøren VO Tagdækning, som sammen med leverandøren Eurotag foreslog at udskifte ostelagerets gamle sorte tagpap med en solreflekterende hvid Derbibrite-tagmembran fra den belgiske tagpapproducent Derbigum. På den måde kan Arla Foods nemlig fremover spare energi til kunstig køling.

Energiaudit viste vej til besparelser
- Så snart vi fandt ud af, at hovedparten af opgaven omfattede et stort kølelager, fik vi Eurotag til at foretage en energiaudit på bygningerne, hvor vi indsamlede alle relevante oplysninger om isolering i lofter og vægge, konstruktionsmæssige forhold, antal og typer af vinduer og døre osv., forklarer Allan Jensen fra VO Tagdækning og fortsætter:

- Derefter fik vi lavet en beregning, som viste, at hvis den eksisterende sorte tagflade blev erstattet med en hvid Derbibrite-tagflade, ville der kunne spares en masse energi til kunstig køling. Helt præcist 250.000 kr. om året ville de fremadrettet kunne spare i driftsudgifter.

- Årsagen er, at den hvide tagflade virker solreflekterende og automatisk sænker temperaturen på taget. Et tag beklædt med sort tagpap kan på en varm solskinsdag let komme op på en temperatur på 80 grader C, mens temperaturen på et Derbibrite-tag aldrig kommer op over 40 grader C, fortæller Allan Jensen.

En bæredygtig tagløsning
Derbibrite-tagmembranens passivt kølende effekt skyldes ikke blot den hvide farve, som absorberer mindre solenergi end mørkere nuancer. Tagmembranen har også en højreflekterende overflade, som reflekterer alle solens stråler. Det betyder, at den har et Solar Reflectance Index på 100, og dermed egner Derbibrite sig særligt til industribygninger med et højt kølingsbehov, for eksempel inden for fødevare-, elektronik- eller medicinalindustrierne.

Derbibrite monteres desuden med en højtryksmaskine på en kold klæber baseret på mineralsk olie, og derved spares der arbejdstid på montagen i forhold til traditionelle tagpapløsninger.

- Men man skal være omhyggelig under udførelsen, så den hvide tagmembran ikke bliver sværtet til af den sorte klæber og asfalten, hvilket giver en mindre pæn overfladefinish på det færdige tag, påpeger Allan Jensen.

Derudover udmærker den energibesparende tagmembran sig ved at være fremstillet delvist af genbrugsmaterialer. Sammen med den passive kølefunktion betyder det, at Derbibrites samlede miljømæssige aftryk bliver negativt: Tagmembranen sparer nemlig 19 gange mere CO2, efter den er installeret, end det samlede CO2-forbrug, som det har kostet at producere den.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078