23948sdkhjf

Nybyggeriet slider sig fri af bundrekorden

Danmarks Statistik har udsendt en opgørelse over, hvor mange boliger, der blev bygget i 2014. Tallet er stigende for første gang i tre år, men det er fra et historisk lavt niveau.
Danmarks Statistik har netop offentliggjort friske tal for antallet af påbegyndte boligbyggerier i fjerde kvartal af 2014. Og trods store usikkerheder ved målingen er konklusionen, at antallet af påbegyndte boligbyggerier steg for første gang siden 2011.

Sæsonkorrigerede tal, der også er søgt korrigerede for forsinkede indberetninger af nybyggeri til Bygnings- og Boligregistret, viser, at der blev påbegyndt 11.142 boliger i 2014. Det er omtrent 13 procent flere end sidste år, hvor Danmarks Statistik registrerede 9.890 påbegyndte boliger - og det til trods fra et fald i fjerde kvartal.

Stigningen stemmer nogenlunde overens med vurderingen fra Dansk Byggeris seneste konjunkturanalyse , hvor erhvervsorganisationen også skønner, at den moderat stigende tendens vil fortsætte i de kommende år.

Urbanisering er motoren
Stigningen i det private boligbyggeri kan primært tilskrives den fortsat øgede urbanisering i Danmark, hvor folk strømmer mod storbyerne, primært København, og dermed øger behovet for nye boliger.

Dynamikken er, at den øgede efterspørgsel efter boliger i storbyerne driver boligpriserne op, som til gengæld gør det mere attraktivt at bygge selv. Men uden for storbyerne er historien en ganske anden. Hér er udbuddet af boliger fortsat meget stort i forhold til andelen af bolighandler, vurderer Dansk Byggeri i konjunkturanalysen .

Det, at efterspørgslen efter boliger primært findes i storbyerne, har som konsekvens, at den realiserede stigning i antallet af påbegyndte boliger udelukkende skyldes nybyggeri af lejligheder i såkaldte flerfamiliershuse. Men Dansk Byggeri vurderer, at også parcelhusbyggeriet vil stige i fremtiden grundet de gunstige byggeforhold, som især hersker i Region Hovedstaden.

Rekordlavt erhvervsbyggeri
Nybyggeriet af erhvervsbygninger landede i 2014 på et historisk lavt niveau, hvor der i alt blev påbegyndt 1.960 byggerier af fabrikker, værksteder, administrations- eller landbrugsbygninger. Det viser udregninger fra Dansk Byggeri.

Årsagerne til tilbagegangen skal naturligvis findes i konjunkturerne, men også udflytning af produktion og administration spiller en markant rolle heri. Endelig betyder øget nethandel også et mindsket behov for fysiske bygninger i erhvervslivet, ligesom krisen i landbruget sættet en dæmper på aktiviteten.



Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11