23948sdkhjf

Rapport: BoligJob-ordning skaber job i industrien

En industrirapport fra Damvad modsiger skatteministeriets tese om, at BoligJob-ordningen flytter arbejdspladser væk fra industrien til byggebranchen.
100 nye job i byggebranchen kaster knap 17 nye arbejdspladser af sig i industrien. Sådan lyder en af konklusionerne i den rapport fra Damvad, som blev udgivet i december 2013 på foranledning af Dansk Metal.

Rapporten – med det mundrette navn ”Industriens gensidige afhængighed af den øvrige økonomi” – siger dermed skatteministeriet midt imod. Så sent som for to uger siden konstaterede skatteministeriet nemlig, at BoligJob-ordningen var medvirkende til, at arbejdspladser blev flyttet væk fra industrien og over i byggebranchen.

Overblik: Forstå BoligJob-ordningen på 2 minutter

Building Supply har kontaktet skatteministeriet, som fastholder tesen.

- Hvis beskæftigelsen i hjemmemarkedserhverv vokser – det kan være byggeriet, den offentlige sektor eller visse serviceerhverv – så må beskæftigelsen i andre erhverv, typisk dem som er mere udsat for international konkurrence, alt andet lige reduceres nogenlunde tilsvarende på længere sigt. Det sker gradvist bl.a. via ændringer i konkurrenceevnen, og forudsætter selvsagt at arbejdsudbuddet er upåvirket, lyder det i et svar fra ministeriet.

Øger arbejdsudbud og produktivitet
Regnestykkerne møder ikke den store forståelse fra brancheorganisationen Arbejdsgiverne.

- Vores medlemsvirksomheder befinder sig i den virkelige verden, hvor den slags diskussioner virker meget virkelighedsfjerne. Her oplever de bare de hårde konsekvenser af regeringens stop and go politik, siger Steen Hoeck Klausen, branchechef for byggeri i Arbejdsgiverne, til Building Supply.

Læs også: Ministeriet vrøvler om BoligJob-ordning

Heller ikke cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri kan genkende billedet af BoligJob-ordningen som negativ for jobskabelsen.

- BoligJob-ordningen øger arbejdsudbuddet og produktiviteten, fordi den medfører, at en lang række opgaver udføres af professionelle og ikke som gør-det-selv-arbejde. Ordningen er også med til at fastholde værdien af boligmassen gennem energirenoveringer. Og så er det en positiv sidegevinst, at den skaber arbejdspladser – især i det såkaldte udkants-Danmark, siger han til Building Supply.

Artiklen er en del af temaet BoligJob-ordning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078