23948sdkhjf

Topchefernes guide til kapitalfondsejerskab

Kapitalfondene kommer ikke til danske virksomheder for at udvikle kulturen. Det handler om penge, og det skal ledelsen være parat til at håndtere.
Grundig forberedelse og en professionel ledelse er alfa omega, hvis man som virksomhed ønsker succes med et kapitalfondsejerskab.

Det fortæller to af de administrerende direktører fra byggebranchen, som har haft størst succes med at lede deres respektive virksomheder under ejerskab af kapitalfonde.

- Vi har altid haft en professionel bestyrelse, og det vil være mit første råd til andre, der gerne vil tiltrække en kapitalinvestor, at sørge for at få det samme. Det sikrer dels, at virksomheden er gennemsigtig, så det ikke bare er mand og kone, der sidder ved bordenden. Samtidig kan det give et værdifuldt netværk, hvis man får en bestyrelsesformand ind, som har den rette erfaring og et bredt netværk, siger Carsten Jespersen, adm. direktør for KE Fibertec, som siden 2007 har været ejet af Jysk-Fynsk Kapital.

”At være kapitalfondsejet betyder også, at man arbejder under et konstant pres. Man er aldrig i tvivl om, hvorfor man går på arbejde: det er ikke bare for at få tiden til at gå. Det kan være en god ting for nogle virksomheder, som måske er lullet lidt i søvn.”

- Bent Andersen, adm. direktør i Bravida Danmark.
Kapitalfonde skal ikke udvikle virksomhedskulturen
Han får opbakning fra kollega Bent Andersen, der siden 2006 har været under kapitalfondsejerskab af først svenske Triton og siden 2012 amerikanske Bain Capital som direktør i Bravida Danmark. Den grundlæggende struktur skal være på plads i virksomheden, før kapitalfondenes interesse vækkes:

- Kapitalfondenes opgave er at forvalte andre folks penge. Det er ikke deres ansvar at udvikle en anden form for ledelse og kultur i byggebranchen. Det er koldt rent pengemæssigt. Kapitalfonden skal vise vækst, og det kan være svært at sige i Danmark, hvor det næsten er forbudt at sige, man skal tjene penge, siger Bent Andersen.

Blander sig ikke i den daglige ledelse
Selve salgsprocessen kan vare flere måneder og trække tænder ud hos selv den mest erfarne direktør. Til gengæld kan guleroden i sidste ende være, at virksomheden får et løft, som ikke ville være muligt uden kapital udefra.

- Jeg tror ikke, vi kunne have båret så mange investeringer i udlandet selv. Det gælder først og fremmest økonomisk, men selvfølgelig også i forhold til knowhow, konstaterer Carsten Jespersen om KE Fibertec-koncernen, der i dag består af fem salgsdatterselskaber i henholdsvis England, Tyskland, USA og Tyrkiet foruden Euro Air A/S samt de to produktionsselskaber, KE Fibertec Væveri og Euro Air CZ.

Og mens penge og viden udefra altså er velkomne goder ved kapitalfondsejerskab, bør der ikke herske tvivl om, hvor ansvaret for den daglige ledelse ligger.

- Selv om vi har en professionel ledelse og en aktiv investor i kulissen, er det i bund og grund den daglige ledelse, der driver virksomheden. Det er også sådan, jeg har det bedst. Jeg ville være ked af at få en dominerende investor ind, som bare kørte alt over, siger Carsten Jespersen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125