23948sdkhjf

Gravearbejder på kryds og tværs af Bispebjerg Hospital

Hele forsyningsnettet under jorden skal være på plads, før der kan bygges nyt hospital og psykiatri.
Samtidig trænger det eksisterende kabelnet til en grundig fornyelse. Når et nyt hospital bliver bygget på en bar mark, bruger man lang tid på såkaldt byggemodning, hvor man forbereder grunden til det forestående byggeri.

Det er også nødvendigt, når der skal bygges Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg på Bispebjerg Hospitals område. Derfor er området i øjeblikket fuldt af gravemaskiner, der arbejder på kryds og tværs af hospitalet.

- Før man sætter et hus på jorden, skal alt det nede i jorden være på plads, for det er svært at klare, efter huset er bygget. På Bispebjerg har vi desuden en masse gamle installationer, som vi skal rydde op i, så vi ikke pludselig graver noget over, forklarer projektleder Hans Møller fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Damp bliver til fjernvarme
Parallelt med forberedelserne til det nye byggeri skal hospitalets cirka 100 år gamle dampforsyning udfases og erstattes af fjernvarme.

- Skiftet fra damp til fjernvarme indebærer blandt andet, at 32 varmecentraler skal konverteres, og der skal trækkes nye fordelingsledninger ind imellem fredede bygninger og bevaringsværdige træer. Samtidig bliver tunnelsystemet i dag opvarmet af overskudsvarme fra dårligt isolerede dampledninger, så vi skal finde en ny varmekilde, for at de fredede tunneler ikke går til, fortæller teknisk chef Per Kampler fra FM-enheden på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

Kæmpe koordineringsopgave
Hans Møller og Per Kampler har en stor opgave i at koordinere deres arbejde, så der ikke bliver gravet mere end højst nødvendigt, og så de ikke går i vejen for hinanden. Samtidig skal det forestående nedrivningsarbejde også tænkes ind, ligesom forsyningsnettets fremdrift skal times, så det er klar til parkeringshuset, der er ved at blive opført.

- Hjørnet mellem parkeringshuset og Laboratorie- og Logistikbygningen er rigtig spændende. Her skal der både lægges vand, kloak, fjernvarme og el – midt mellem to byggerier, konstaterer Hans Møller.

Det kan virke kaotisk, at så meget er i gang på samme tid, men intentionen er, at der er noget synergi at hente. Eksempelvis er der lige nu gravearbejde i gang på Østre Længdevej, hvor der bliver lagt tre store el-kabler i jorden sammen med både gas- og vandledninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109