23948sdkhjf

Byggeomsætningen vokser markant

Byggeriet kommer ud på toppen af dansk erhvervsliv med en stærk vækst i den indenlandske omsætning i 2014.
Det har været kendt i en tid, at bygge- og anlægsbranchens omsætning oversteg de 200 mia. kr. i 2014 . Og nu viser reviderede tal fra Danmarks Statistik, at byggeriets indenlandske omsætning lander på 208,1 mia. kr. i 2014 - svarende til en stærk vækst i omegnen af 7 procent.

- Det er en nominel vækst på hele 13,3 mia. kr. set i forhold til 2013. Procentvis lander 2014-stigningen i byggeriets indenlandske omsætning på flotte plus 6,9 procent, hvilket er det absolut største plus inden for det private erhvervsliv i 2014, siger Bo Sandberg, der er cheføkonom hos erhvervsorganisationen Dansk Byggeri

Forklaringen på 2014-omsætningsvæksten skal findes i henholdsvis første og fjerde kvartal. Først betød storm- og stormflodsskader, at den indenlandske byggeomsætning lå 4,3 mia. kr. højere i første kvartal af 2014 set i forhold til året før, mens Boligjobordningens ophør betød travlhed før lukketid i fjerde kvartal med et omsætningsplus på 5,2 mia. kr. i forhold til samme periode i 2013.

Tal fra byggeriets rygrad
Når det især er inden for byggeriet, der har fundet en kraftig opjustering af omsætningstallene sted, skyldes det ifølge Dansk Byggeri, at 2014 bød på længere momsindberetningsfrister for de små virksomheder, som udgør rygraden i bygge- og anlægsbranchen.

- De nye reviderede tale fra Danmarks Statistik giver også bedre overensstemmelse mellem omsætnings- og beskæftigelsesvæksten i 2014. Byggebeskæftigelsen steg med 2,7 procent og den indenlandske omsætning altså med 6,9 procent. Når omsætningen typisk stiger noget mere end beskæftigelsen, skyldes det, at en del af efterspørgselsstigningen kan håndteres med den eksisterende bemanding, forklarer Bo Sandberg.

Udover reviderede 2014-tal, har Danmarks Statistik i dag også offentliggjort foreløbige omsætningstal for januar 2015. Disse tal peger igen på meget kraftig vækst i byggeomsætningen på 9-10 procent i forhold til 2014.

- Og igen skal vi finde forklaringen i ophøret af BoligJobordningen, idet fakturering og betaling blot skal finde sted inden 28. februar. Derfor optræder en del af decembers BoligJob-opgaver først i omsætningsstatistikken for januar og februar, siger Bo Sandberg.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093