23948sdkhjf

Toppen er nået på VM-Bjerget

Når VM BJERGET i Ørestad står færdigt til næste år, byder huset på den sjældne kombination af rummelige bylejligheder, frodige taghaver og en arkitektonisk perle af et P-hus.
VM BJERGET er baseret på en helt usædvanlig betonkonstruktion, som har krævet en ekstraordinær ingeniørindsats og en lang række utraditionelle tekniske løsninger. I dag er der rejsegilde på byggeriet.

VM BJERGET er noget helt særligt. Fra tiende etage i det nordvestlige hjørne til stueetagen i det sydøstlige hjørne vil 80 boliger med store tagterrasser og frodige taghaver brede sig ud over bygningens fundament, som består af et gigantisk P-hus med plads til ca. 480 biler. Herfra stammer byggeriets navn VM BJERGET. Boligerne ligger nemlig på en menneskeskabt bjergside.

Men den helt særlige sammensmeltning af P-hus og boliger, som er skabt af arkitekt Bjarke Ingels og tegnestuen BIG, har også udløst en række konstruktionsmæssige udfordringer for byggeriets ingeniørteam fra det rådgivende ingeniørfirma Moe & Brødsgaard. For eksempel er afstanden mellem søjlerne i konstruktionen 10 meter. Det er meget normalt for et P-hus, men helt ekstremt for boligbyggeri.

- Det svarer til, at en bolig på 100 m2 i princippet ligger på toppen af en 12 meter høj betonsøjle. Den store afstand mellem P-husets dæk og undersiden af ”bjergsiden” gør, at boligerne nærmest svæver, og det får konstruktionen til at virke helt ekstrem. Søjlerne på 80x80 cm kommer næsten til at virke spinkle, siger projektchef og ingeniør Svend Blem Sørensen, fra Høpfner A/S, som er ansvarlig for opførelsen af VM BJERGET.

Det nye P-hus bliver en arkitektonisk oplevelse både indefra og udefra. Udvendigt danner den perforerede stålfacade et kunstværk, som afbilleder Mount Everest – og slår tonen an for hele VM BJERGET. Om aftenen, når den kunstige belysning er tændt i P-huset, strømmer lyset ud gennem facaden og skaber en spektakulær effekt, som nærmest ”vender vrangen ud af” kunstværket og får det til at ligne et gigantisk fotografisk negativ.

VM BJERGET har et meget stor grundplan, hvilket gør de vandrette kræfter og husets stabilitet til en krævende udfordring. Samtidig er temperaturudvidelsen mellem P-huset og boligerne meget forskellig, og derfor har det været nødvendigt at opdele husets konstruktion i fire skiver på tværs. Skiverne er stabiliseret af trapperummene, der på grund af de store kræfter er forankret i undergrunden flere steder.

En særlig spektakulær løsning i VM BJERGET er den skrå elevator i det katedrallignende parkeringsrum, som kører op ad bjergsiden inde i P-huset. Elevatoren er importeret fra Schweiz, og der findes ikke nogen tilsvarende elevator i Danmark. Derfor er elevatorsystemet projekteret i tæt samarbejde med myndighederne og Arbejdstilsynet, som skal særgodkende elevatoren.

- VM BJERGET er en ingeniørfaglig udfordring af de helt store. Uden ingeniørernes indlevelse i projektet og deres vilje til at løse udfordringerne, havde arkitekterne aldrig fået det helt specielle udtryk, som de ønsker sig. Projektet har været præget af en åben dialog, hvor alle parter er kommet til orde, og hvor man også har været meget åbne overfor entreprenørernes input til processen, siger Svend Blem Sørensen.


Kilde: Ørestad

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.329