23948sdkhjf

KHR Arkitekter tegner hovedsæde for russiske ApATeCH

KHR Arkitekter tegner nyt hovedsæde for den russiske kompositvirksomhed ApATeCH, der på grund af det russiske opsving har fået mulig for at bygge et topmoderne vestligt inspireret hovedsæde i Dubna nord for Moskva.
Den russiske økonomi er blevet stærk, og det er derfor blevet attraktivt for danske virksomheder at satse på samarbejde med Rusland. KHR arkitekter har således taget udfordringen op og indledt et samarbejde med den russiske virksomhed ApATeCH. Resultatet er blevet ideen om en moderne industribygning inspireret af den russiske natur og unikke landskab. Selvom samarbejdet med russerne har været overvejende positivt, så har det dog budt på såvel kulturelle udfordringer, som helt basale sprogbarrierer.

Den russiske kompositvirksomhed ApATeCH, beliggende i Dubna 125 km nord for Moskva, har indledt et samarbejde med KHR Arkitekter om at opføre et nyt hovedsæde. ApATeCH er en af de mange russiske virksomheder, der i kølvandet på en styrket russisk økonomi har fået muligheden for at bygge topmoderne vestlige inspirerede bygninger.

- Det er de stigende indtægter fra olieindustrien, flere penge imellem private hænder og et mere lempeligt investeringsklima for udenlandske investorer, som har gjort Rusland til et attraktivt mål for danske virksomheder, forklarer Henrik Danielsen, adm. direktør hos KHR.

Design med kontrast i landskabet
I udformningen af skitseprojektet for ApATeCHs nye hovedsæde har KHR Arkitekter ladet sig inspirere af det unikke russiske landskab og den særlige stemning, der hører området til. Samtidig er det holdt for øje, at bygningen skal være en topmoderne og fremtidssikret industribygning.

- Vi har ladet os inspirere af beliggenhedens unikke natur og lys. Således fremstår bygningen som en naturlig del af landskabet, uden at der dermed er gået på kompromis med bygningens funktionalitet. Bygningens rum er organiseret omkring et stort fællesskab med fri visuel kontakt alle funktioner imellem og med frit udsyn til det omgivende landskab. Således er de administrative arealer lokalisere i nord mens alle fællesarealer er organiseret omkring den sydvendte facade mod kantinen og ude-ophold. Alle repræsentative arealer knytter sig til boulevarden i øst, mens alle service relaterede funktioner knytter sig til planudlægget i vest, forklarer Jan Søndergaard, arkitekt MAA og partner i KHR.

Den russiske udfordring
Selvom Rusland ikke ligger langt væk fra Danmark, så er der alligevel nogle fundamentale kulturforskelle, som gør det til en udfordring at søsætte projekter på den anden side af Østersøen.

- Bureaukrati er en stor del af hverdagen i Rusland, og det er uhyre vigtigt, at man har styr på alle de officielle dokumenter og formularer, og at de er udstyret med de korrekte stempler. Man skal også være opmærksom på, at for en russer tager forhandlinger tid. De bryder sig ikke om et alt for hurtigt tempo, og man skal ikke forvente, at en problemstilling bliver løst uden at samtlige perspektiver er blevet vendt og drejet. Helt lavpraktisk er det også nødvendigt at have en tolk med til møderne, for typisk taler en russer russisk og kun russisk, uddyber Henrik Danielsen.

Skitseprojektet er netop blevet godkendt, og KHR arkitekter har indledt forhandlinger om det videre forløb og opførsel af bygningen.

Kilde: KHR Arkitekter

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094