23948sdkhjf

Nytænkende ungdomsbolig opføres på Rådhuspladsen

Projektet ”En generisk boligcelle” skal vise, hvordan tømrerfaget har udviklet sig gennem tiden – midt på Rådhuspladsen i København.
I anledning af Københavns Tømrerlaug 500 års jubilæum har lauget i samarbejde med Kunstakademiets Arkitektskole afholdt en konkurrence for de arkitektstuderende på skolens sjette semester.

Jubilæet markeres igen fra den 30. november og frem til 4. december, hvor vinderprojektet – ”En generisk boligcelle” – opføres på Rådhuspladsen i København af Tømrerlaugets medlemmer og tømrerlærlinge fra Københavns Tekniske Skole.

Ifølge Martin Skou Heidemann, der er medlem af dommerkomiteen og direktør i Skou Gruppen, vil man til den tid kunne se et boligdesign, som peger fremad.

- Projektet viser, hvordan tømrerfaget har udviklet sig gennem tiden, især fordi de studerende har valgt et transparent kompositmateriale. Vinderprojektet fungerer som en flot og spændende markør af Københavns Tømrerlagus 500 års jubilæum, siger han.

Et indblik i livet på virkelighedens tegnestue
Bag projektet står en gruppe af ti studerende, der har arbejdet på at skabe en ungdomsbolig med varierende rum for at give en fornemmelse af en større lejlighed. Boligen er udformet som to separate boliger, der er afhængige af hinanden – både rumligt og i konstruktionen. Lejlighederne folder sig omkring og over hinanden og skaber derved en varierende rumlighed med dobbelt høje rum og dramatiske lysforhold.

- Vi har især lagt vægt på sammenspillet mellem konstruktion og indhold. Vi har skabt en bolig, hvor man lever i og med materialet. Vi har valgt at bygge i fiberkomposit både i konstruktion og beklædning. Udover at materialet er stærkt, er det også transparent og giver derved rummene en ekstra sansevirkning via både dagslys og som kunstlys, forklarer Oliver Mogensen fra vindergruppen.

De studerende har haft seks uger til at udtænke og forme deres projekt. Efter en teoretisk introduktion til tømrerfagets udvikling og muligheder blev de studerende sammensat i projektgrupper, der hver skulle udforme en ungdomsbolig på ca. 20 kvadratmeter. I den proces er de studerende blev kastet ud i virkelighedens udfordringer som arkitekt på en tegnestue.

- Konkurrencen har haft en fantastisk positiv indflydelse på deres udvikling, fordi de har kunnet se, hvordan teorien fra skolen fungerer i praksis. De studerende har formet boligen, og inddrager tømrernes kompetencer i byggeprocessen, forklarer Jan Søndergaard, formand for dommerkomiteen og professor ved Kunstakademiets Arkitektskole.

Tværfagligt samarbejde med tømrerfaget
Næste skridt er en mere detaljeret undersøgelse af vinderprojektet som led i forberedelserne til selve byggeriet. Dette sker i samarbejde med Skou Gruppen og BMT Byg i løbet af foråret. Her skal tømrerne blandt andet afgøre, om boligen udelukkende kan bygges i det foreslåede transparente kompositmateriale, eller om der skal indgå flere forskellige materialer for at skabe et resultat, der bedst udtrykker den arkitektoniske idé.

Konkurrencen er ikke kun lærerig for de arkitektstuderende og de to tømrervirksomheder, men også for de mange tømrerlærlinge på Københavns Tekniske Skole. Når projekteringen er færdig, får de nemlig instrukser af Skou Gruppen og BMT Byg om, hvilke halvfabrikater de skal bygge i løbet af efteråret. Halvfabrikaterne skal bruges til at bygge vinderprojektets bud på fremtidens ungdomsbolig på Rådhuspladsen i december 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078