23948sdkhjf

Sådan kan byggepladser blive attraktive i byen

Tre vinderprojekter i Innosite-konkurrence viser, at især byggepladshegnet rummer mange muligheder.
Opgaven i Innosite konkurrencen ’On Our Way’ lød: Hvordan kan byggepladser gøres til attraktive byrum, mens vi venter?

Umiddelbart en ret svær opgave at løse – men de tre vinderideer viser, at det sagtens kan lade sig gøre, og at især byggepladshegnet rummer mange muligheder.

Et oppusteligt hegn
1.præmien gik til ’Inflatable Construction Site’ skabt af Damjan Minovski og Valerie Messini, fra Østrig. De foreslår at lade lette, oppustelige elementer afspærre byggepladsen i stedet for tunge betonklodser og træhegn. De har samtidig indbygget LED belysning, som de forbipasserende kan ændre farver på, så der opstår et foranderligt kunstværk, eller man kan lade kunstnere dekorere demidlertidige vægge.

Dommerkomiteen fremhævede det, at de var lette at stille op samt med en høj grad af æstetisk værdi. Dog blev der stillet spørgsmålstegn ved, om der nemt kunne øves hærværk mod dem – ved at stikke en kniv i dem. Men ifølge vinderne burde materialet kunne tåle en del.

En markedsplads
2. præmievinderen ’Hook’ fokuserede ligeledes på udnyttelse af byggehegnet til midlertidige aktiviteter. Ideen, der er skabt af Rebecka Petersen, går ud på, at man på et trådhegn kan hænge moduler op, som gør det muligt at udstille varer og dermed danne et marked med salg af f.eks. blomster, bøger eller frisk frugt. Det vil gavne mange forretningsejere, som måske er gemt bag byggepladsen, eller folk der på en nem og midlertidig måde vil åbne en butik. Eneste krav er, at der skal være plads rundt om til, at folk kan stoppe op – sådan en løsning vil særligt kunne fungere godt til pladser som f.eks. Enghave plads, Rådhuspladsen eller Kongens Nytorv.

Wonderwall
Endelig gik 3. præmien til et hegn hvor træ og gennemsigtighed var i fokus. ’Wonderwall’ skabt af Bas Spaaderman og Jelma Buurma består af trælameller, der i stedet for en kedelig ret linje, bølger sig så der opstår et mere organisk byggehegn. Samtidig giver trælamellerne mulighed for at se ind på byggepladsen, og de kan kombineres, så der kan være en bænk, et vindue, en platform eller en lille butik som en del af hegnet.

Konkurrence ’On Our Way’ modtog i alt 130 ideer, der foruden ideer til optimering af byggepladshegnet også rummede en del ideer omkring kommunikation af byggeprocessen til forbipasserende. Ideerne rummer rig inspiration til gentænkning af byggepladserne i fremtiden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078