23948sdkhjf

Højere pensionsalder et problem for håndværkere

Nyt forskningsprojekt skal se på, om arbejdet skal indrettes anderledes for at fastholde den 69-årige håndværker på arbejdsmarkedet.
I 2012 vedtog Folketinget at forhøje pensionsalderen. For personer født efter 1966 vil pensionsalderen blive mindst 69 år, og i takt med udviklingen i danskernes middellevealder, forventes pensionsalderen at stige yderligere til over 70 år.

Men selvom levealderen stiger, er der ikke noget, der tyder på, at aldringen starter senere i livet. Den forhøjede pensionsalder giver særligt håndværkere og andre med fysisk hårdt arbejde problemer med at leve op til arbejdets krav.

Derfor går et hold af forskere nu i gang med at undersøge forholdet mellem aldring og arbejdsevne:

- Aldring især af lunger og muskler har betydning for vores fysiske evne, men vi ved for lidt om, hvilken betydning det har for at forblive i arbejde som for eksempel 69-årig. Vi ved dog, at aldringen både af muskler og lunger tager særlig fart fra 65 års alderen, siger Øyvind Omland, der er professor i arbejdsmedicin ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital.

Tre årskortlægning
Øyvind Omland og de øvrige forskere vil undersøge, om der skulle være andre forhold end kun de fysiske skavanker, som har betydning for, om folk må forlade arbejdsmarkedet.

Undersøgelsens resultater give forskerne viden om, hvad den ældre håndværker kan klare, og hvad årsagerne er til, at nogle bliver ved og andre ikke. Endvidere vil resultaterne kunne bruges til at sige noget om, hvordan arbejdet skal indrettes for at sikre, at den 69-årige håndværker kan bevare sin tilknytning til arbejdsmarkedet.

Projektet løber over en treårig periode og er støttet med 3,5 mio. kr. fra Arbejdsmiljøforskningsfonden. Foruden Øyvind Omland består projektgruppen af:

Jakob Bønløkke (afdelingslæge PhD, Arbejdsmedicinsk Klinik, Aalborg Universitetshospital), Kirsten Fonager (overlæge PhD, Socialmedicinsk Enhed, Aalborg Universitetshospital), Pascal Madeleine (professor PhD, Dr.Scient. Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet), Henrik Bøggild (lektor PhD, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet), Claus Dalsgaard Hansen (adjunkt PhD, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet), Tine Mechlenborg Kristiansen (adjunkt PhD, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi Aalborg Universitet), Johan Hviid Andersen (professor overlæge PhD, AMK, Hospitalsenheden Vest, Regionshospitalet Herning).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.191