23948sdkhjf

Arkil styrker indtjeningen med stort millionoverskud

Specialisering har betydet flere vundne projekter hos den sønderjyske anlægsentreprenør, der gør op med ideen om et lukket dansk marked.
Der er forbedringer over hele linjen hos Arkil Holding A/S, som netop har udsendt sit 2014-årsregnskab fra hovedkvarteret i Haderslev. På toplinjen er koncernens omsætning steget med 4,9 procent til 2.871 mio. kr., mens resultat før skat lander på 72,2 mio. kr. – svarende til en fremgang på knap 34 procent.

Den administrerende direktør hos Arkil Holding A/S, Jesper Arkil, udtrykker tilfredshed med udviklingen, men samtidig beretter han om en branche i forandring.

- Aktiviteten er stor på det nationale marked for større infrastruktur. Når det er sagt, så er det forandringens vinde, der blæser over den slags opgaver. Store opgaver stiller store krav, fortæller Jesper Arkil til Building Supply.

Specialisering og risiko i højsædet
Hos Arkil har især behovet for at løse multidisciplinære opgaver – eksempelvis i forbindelse med jernbaneprojekter i bymiljø – affødt en benhård satsning på specialisering, som også er det, der har grundlagt de gode resultater i 2014 gennem flere vundne projekter.

- Specialiseringen er vores satsning på at kunne udføre de mere vanskelige opgaver. Vi er i gang med et stille og roligt skifte mod stadigt mere videnstungt entreprenørarbejde, siger Jesper Arkil.

Det er specielt design- og udviklingsfasen, entreprenøren skal fylde mere i. Kunsten i den sammenhæng er at styre de øgede risici, der følger med, og Jesper Arkil garanterer da også, at der ikke jages vækst for enhver pris.

- For det første skal risikostyring ligge present hos de mennesker, som regner og giver tilbuddene i forretningen. Det er i høj grad et spørgsmål om kultur, så der vurderes rigtigt ude i organisationen, siger direktøren og henviser til, at andelen af tabsgivende entrepriser er faldet drastisk hos Arkil.

Forbedringen af overskudsgraden til 2,6 procent i 2014 skal i høj grad tilskrives arbejdet med at få risikostyring ind under huden i organisationen.

Internationalt fokus
Koncernens fremgang i 2014 har dels været båret af en relativt høj anlægsaktivitet i Danmark, som stadig er drevet af statslige investeringer, men i særdeleshed aktivitet i udlandet. Og netop udlandet fylder meget hos Arkil.

- De største danske entreprenører er ikke længere store på et lille marked, men små i et stort marked, siger Jesper Arkil.

Udviklingen er paradoksal. På den ene side flyder store udenlandske konkurrenter ind over grænserne og presser det danske marked, men samtidig aner Jesper Arkil muligheden for, at Arkils satsning på at udføre komplekse opgaver kan være med til at sparke døren ind til nye markeder.

Positive forventninger

Arkil forventer, at fremgangen på både top- og bundlinje vil fortsætte i de kommende år. I en regnskabsmeddelse, der udkom sammen med årsrapporten for 2014, udtaler Jesper Arkil:

- Vi vil de kommende år skærpe fokus på totalentrepriser og store infrastrukturelle projekter samt optimere vækstbetingelser og indtjeningsevne i alle segmenter. Det forventes at generere en gennemsnitlig årlig omsætningsvækst på ca. 5-10 procent og en stigning i overskudsgraden over en årrække til ca. 3,5 procent med en forholdsvis konservativ risikoprofil, hvilket giver strategisk og finansiel handlefrihed.

Konkret forventer Arkil at realisere en omsætning i omegnen af 3,1 mia. kroner i 2015, mens resultatet før skat ventes at lande mellem 70 og 90 mio. kroner. Ydermere stræber anlægsentreprenøren efter en overskudsgrad i lejet 2,4 og 3,0 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094