23948sdkhjf

Byggeriets spild af overskudsjord skal stoppes

Udviklingsprojekt til 9,5 mio. kr. sigter mod at udnytte potentialet i de mange millioner tons jord, som hvert år kommer i overskud efter byggeprojekter.
Hvert år bliver 400.000 vognlæs overskudsjord fragtet rundt i hovedstadsområdet efter at være blevet til overs efter bygge- og anlægsprojekter.

Overskudsjorden bruges i dag primært til støjvolde eller opfyld af havne, og det er spild af ressourcer, mener Bygherreforeningen, der sammen med Region Hovedstaden, Realdania og en række øvrige partnere investerer 9,5 mio. kr. i at finde nye bæredygtige metoder til håndtering af byggeriets overskudsjord

- Overskudsjord har altid givet byggeriet grå hår. Som det er i dag er vi ikke gode til at udnytte de potentialer, der ligger i de mængder af jord, der bliver til overs fra byggerier, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

Første resultater til sommer
Projektet består af ni offentlig-private partnerskaber, der sammen skal udvikle og teste nye bæredygtige og klimavenlige løsninger.

Eksempelvis samarbejder Vejdirektoratet, Banedanmark og en lang række kommuner med private virksomheder som Niras, Grontmij og Arkil om at klimasikre hospitaler, forebygge skader fra skybrud, lagre vedvarende energi i store vandbassiner og anvende overskydende muld og jord på landbrugsarealer.

Interessen for de ni partnerskabsprojekter er stor og har, foruden Region Hovedstadens fire mio. kr., udmøntet sig i bidrag på fire mio. kr. fra partnerne, og senest fra Realdania, der i januar 2015 har givet 1,5 mio. kr. til formidling af resultaterne.

Region Hovedstaden og Bygherreforeningen forventer, at der allerede til sommer vil foreligge resultater fra de første projekter og glæder sig til at se, hvilke innovative løsningsforslag, der kommer.

- Vi har store forventninger til, at de ni projekter vil komme med gode bud på, hvordan vi kan få udnyttet det potentiale og den værdi, der ligger i byggeriets overskudsjord, siger Henrik L. Bang.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157