23948sdkhjf

Helhedsorienterede løsninger er blevet reglen

Fem store renoveringsprojekter var i fokus, da Godsbanen i Aarhus dannede rammen om konferencen ”Upgrade 15”.
Vi er kommet langt. De helhedsorienterede løsninger i 60’er-byggeriet er blevet reglen, ikke undtagelsen. Nu indarbejdes der både med infrastruktur, naturindhold, det sociale og det bygningsfysiske i renoveringsprojekterne.

Det står klart efter konferencen ”Upgrade 15”, som Arkitektskolen Aarhus, Foreningen for Bæredygtige Byer og Bygninger og Akademisk Arkitektforening for nylig afholdt på Godsbanen i Aarhus.

Arkitektforeningen og Københavns Kommune dokumenterede behovet for helhedsorienterede løsninger i den såkaldte ”Evidens-rapport” (”Evidens for sociale effekter af fysiske indsatser i udsatte boligområder”, 2013). Og nu begynder vi at kunne se de praktiske eksempler vokse frem.

- Montagebyggeriet fra 1960’erne og 70’erne rummer en række kvaliteter, men også mange problemer, som vi skal have løst: De har ofte et monotont udtryk; byggeteknisk rummer de problemer, materialerne patinerer dårligt, indeklimaet er præget af fugt og støjgener og et alt for højt energiforbrug. Hertil kommer at bebyggelserne oftest også har boligsociale problemer. Vi ved, at helhedsplaner og renovering grebet an på en kvalitativ måde, både arkitektonisk, teknisk og ikke mindst boligsocialt, kan løfte involvering, ejerskab og kvalitet i boligområderne. Og at det kan gøres bæredygtigt, energirigtigt og langtidsholdbart er evident, lød det blandt andet fra lektor Inge Vestergaard fra Arkitektskolen Aarhus, der var en af initiativtagerne til konferencen.

Fem konkrete projekter
Konferencen bød også på en udflugt til den igangværende renovering af Rosenhøj-bebyggelsen i Aarhus. Her fik de knap hundrede deltagere et indblik i, hvordan en fremtidsorienteret renoveringsproces, hvor man bryder bebyggelsens monotoni og skaber rum både ude og inde, som indbyder til fælleskab og liv i området, kan se ud. Renoveringen af de første otte af i alt 27 blokke er påbegyndt.

Foruden Rosenhøj blev fire andre igangværende renoveringer gennemgået på konferencen: Ellebo i Ballerup, der renoveres på baggrund af et vinderprojekt udarbejdet af Kahn Architects, Kildeparken i Aalborg ved arkitektfirmaerne Kærsgård og Andersen, Effekt og SLA, Gellerup og Toveshøj ved Brabrand Boligforening og renoveringen af Bellahøj ved Erik Møller Arkitekter.

Alle er eksempler på, hvor langt man er kommet med helhedsorienterede og bæredygtige løsninger – selvfølgelig med vidt forskellige tilgange og med udgangspunkt i de stedspecifikke udfordringer.

Systemleverancer er nødvendige for byggeriets udvikling
Mange arkitekter har fordomme mod systemleverancer, men det er i virkeligheden en gammel metode, som stammer tilbage fra 1830’erne. Manning Cottage var et af de første modulbyggerier. Et andet var Crystal Palace fra EXPO i 1850 i London.

- Her var det nødvendigt med moduler på grund af begrænsede ressourcer, og allerede dengang førte det til en debat om, hvorvidt det overhovedet var ”arkitektur”, fortalte Jan Schipull, Phd. og arkitekt MAA, der tog tilhørerne med på en tur gennem modulbyggeriets historie, herunder cases som Brøndby Strand og Urbanplanen.

Key note speaker på dagen var den engelske arkitekt Adam Khan, der står bag Ellebo Garden Room-projektet, der vandt Nordic Built konkurrencen 2013.

- I mange år har steder som Ellebo og forstæder været uinteressante for arkitekter og politikere. I London har forstaden længe været på dagsordenen, fordi her vokser økonomien og tilflytningen. Den tendens vil I formentlig også se i Danmark, lagde Adam Khan ud.

Ellebo er bygget i 1960’erne og renoveret i 1980’erne. Med Khans projekt sker der en radikal renovering af facaderne, der etableres rooftop-lejligheder, og den store græsplæne i midten af bebyggelsen tranformeres til en stor urban have, drevet af beboerne. Uderummene aktiveres og bliver en del af de nyrenoverede boliger.

- Vi kan med disse indgreb i arkitekturen skabe en forandring, hvor vi gør det nemt for beboerne at involvere sig. Det er idealistisk, ja, men en vigtig del af projektet, at vi smelter by- og naturliv sammen og skaber en næsten kolonihaveagtig følelse. Ellobo skal være et sted, man har lyst til at bo hele livet, måske i flere generationer. Det er visionen.

Upgrade ’15 var den fjerde af en række konferencer som Arkitektskolen Aarhus, Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger og Akademisk Arkitektforeningen de senere år har afholdt om energirigtige løsninger i byggeriet. Upgrade ’15 blev arrangeret i samarbejde med Arkitektforeningen, IDA, Arkitektskolen Aarhus, Foreningen for Bæredygtige Byer og Bygninger, Bygherreforeningen og Aarhus Kommune og gennemført i samarbejde med Dansk Arbejdsgiverforening, Bygherre Foreningen og Aarhus Kommune.

De holdt også oplæg:
Lars Kvist, Arkitema
Rene Qvist Jensen - Brabrand boligforening
Morten Ørsager, Erik Møller Arkitekter
Rie Øhlenschlæger, AplusB
Elsebeth Terkelsen, Foreningen Bæredygtige Byer og Bygninger
Jens Kærgaard, adm. direktør, partner Kærsgård & Andersen
Søren Pedersen, Passivhus.dk
Stud. Arch. Guillermo Martin, Studio Architecture and Resources, Arkitektskolen Aarhus

Læs mere og se præsentationer fra oplæg her: www.fbbb.dk eller http://upgrade15.aarch.dk/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109