23948sdkhjf

Projektmarkedet: Boligbyggeri trækker væksten

Ny rapport fra CRM Byggefakta nedjusterer forventningerne til projektmarkedet, men 2015 tegner fortsat til at blive et godt år.
Det professionelle byggeri fortsætter fremgangen, men væksten i 2015 ser ikke ud til at blive helt så markant som oprindeligt forventet.

I CRM Byggefaktas netop offentliggjorte kvartalsrapport er 2015-prognosen for projektmarkedet nedjusteret med 1,6 mia. kr. Ifølge administrerende direktør Jens Slott Johansen hænger det sammen med, at der er igangsat færre projekter end forventet i både februar og marts, samt at nogle projekter er udskudt til 2016.

- I første kvartal blev Femern Bælt-forbindelsen udskudt til 2016, og selvom de fire store anlægsentrepriser ikke indgår i vores prognose, påvirkes den alligevel i negativ retning, idet en større opgradering af jernbanen samt en række mindre klargøringsprojekter også er blevet udskudt. Hertil kommer OPP-byggeriet af Køge Stadion, som også er udskudt, forklarer Jens Slott Johansen.

Rapporten
CRM Byggefaktas rapport er baseret på 100.000 dataindsamlinger fra mere end 13.000 byggeprojekter.

Rapporten dækker det professionelle projektmarked, såvel offentligt som privat, og omfatter både nybyg, til- og ombygninger, ind- og udvendige renoveringer samt anlægsarbejde.

Tallene dækker ikke Hr. og Fru. Jensens byggeri af et nyt parcelhus eller en ny carport.

Totalsummen for et byggeprojekt registreres i statistikken i den måned, hvor byggeriet igangsættes – i modsætning til Dansk Byggeri, der opgør produktionsværdien i en periodisering.
Boligbyggerier er den store højdespringer
Han understreger dog samtidig, at den nye prognose på 71,6 mia. kr. for hele 2015 fortsat er 3 procent højere end niveauet i 2014, som var et godt år for projektmarkedet.

- Overordnet set tegner det til at blive et fint år. Boligbyggeriet tordner afsted og kan sagtens vise sig at overraske endnu mere positivt i årets løb, siger Jens Slott Johansen.

Han henviser til, at kategorien ”Boliger" er den helt store højdespringer i CRM Byggefaktas analyse. Totalværdien af igangsatte boligprojekter forventes således at vokse med 48 procent i forhold til 2014. Det svarer til, at der realiseres boligprojekter for 24,8 mia. kr. i 2015, og dermed vil denne hovedgruppe udgøre 35 procent af totalmarkedet i 2015.

Desuden forventes hovedgruppen "Sundheds- og socialvæsnet" at vokse med 90 procent, hvilket svarer til, at der igangsættes projekter for knap 10 mia. kr. i 2015. Ifølge Jens Slott Johansen hænger det sammen med, at byggestarten på flere sygehusbyggerier er skubbet fra sidste år til i år.

Store regionale forskelle
Prognosen viser markant fremgang for Region Midtjylland samt Region Nordjylland, der går frem med henholdsvis 6,2 mia. kr. og 1,6 mia. kr.

Modsat er tilbagegangen mest markant i Region Syddanmark og Region Sjælland, og prognosen for begge regioner er nedjusteret yderligere siden januar. I Region Syddanmark forventes en tilbagegang på 3,2 mia. kr., mens der i Region Sjælland er tale om et fald på knap 0,4 mia. kr.

Region Hovedstaden står til en tilbagegang på 2,4 mia. kr., men der er ifølge Jens Slott Johansen fortsat tale om et historisk flot niveau.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078