23948sdkhjf

Stort genbrugspotentiale i tomme huse

Tomme og faldefærdige huse er sjældent pæne at kigge på, og det er en god idé at fjerne husene. Men man skal også have øje for genbrug og genanvendelse, mener Danske Byggematerialer.
Landet over står der tusindvis af permanent forladte og forfaldne huse, og det kan være med til at skræmme nye købere væk fra et område

Ofte er den bedste løsning at rive disse huse ned, og det har regeringen reserveret penge til for nylig. Men det skal gøres med omtanke, lyder det fra Danske Byggematerialer:

- Der er tonsvis af materialer i de forladte huse, som kan bruges igen i nye huse. Mursten, ledninger, rør og flere andre ting kan potentielt gøre gavn i nybyggeri eller renoveringer – enten som genbrugsmaterialer eller eksempelvis nedsmeltet til genanvendelse – og det er en ressource, vi ikke må lade os glide af hænde, siger Jette Snoer, direktør for Danske Byggematerialer under Dansk Byggeri.

Nedrivning gavner på flere måder
Omkring 60.000 huse rundt om i landet vurderes at være modne til nedrivning. Størstedelen af dem findes i de mindre byer i yderområderne af landet, hvor de er med til at skræmme folk fra at flytte til de små byer.

Især Samsø og Læsø kommuner er hårdt ramt af denne problemstilling, hvor omkring 30 procent af bygningerne i kommunerne står tomme.

- Nedrivning af de tomme og forfaldne huse kan gavne på flere måder. Byerne bliver kønnere, men det kan også skabe arbejdspladser, når husene skal rives ned, og materialerne skal gøres klar til genbrug, siger Jette Snoer.

Skive Kommune har kørt projektet Genbyg Skive, der fokuserer på genbrug af byggematerialer fra nedrivning. Kommunen mener, at et typisk hus fra 1950’erne på 80 kvadratmeter giver cirka 160 tons materialer, der kan genbruges. Kommunen har selv genbrugt mursten fra huse til at udbygge en lokal skole og derved sparet CO2.

- For at få en god nedrivning, er det dog en god ide, at man får fat i fagfolk. I nogle huse er der fx nogle stoffer, der kan være miljøskadelige. Så for ikke at gå galt i byen er det en rigtig god idé at rådføre sig med fx med en kvalificeret nedbryder, siger Jette Snoer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094