23948sdkhjf

Ny retsmedicinsk afdeling ser dagens lys

I Skejby ved Århus er første etape af fremtidens universitetshospital netop færdiggjort med opførelsen af en retsmedicinsk afdeling på 5.000 kvadratmeter. Afdelingen er som resten af hospitalet tegnet af C. F. Møllers tegnestue, som har lagt vægt på et effektiv og fremtidssikret hospital. Thorn Lighting er totalleverandør på belysning.
- Hospitalsbyggeri stiller store krav til belysningen, som både skal sikre høj hygiejne, godt arbejdslys og komfort for patienterne, siger Thorn Lightings belysningskonsulent Kim Christensen.

Han har i dialog med byggeriets rådgivende ingeniører og Skejby Sygehus’ tekniske afdeling udarbejdet belysningsløsninger til den nye, retsmedicinske afdeling.

Renrumsbelysning
- På afdelingen foretages en lang række forskellige opgaver fra obduktioner og ligsyn til laboratoriearbejde og undersøgelser af sigtede personer. Det stiller høje krav til belysningskvalitet og hygiejne, forklarer Kim Christensen.

Derfor faldt valget blandt andet på Thorn Lightings nye armatur Invincible II, der er udviklet og konstrueret til anvendelse som renrumsarmatur og til lysteknisk at sikre et effektivt arbejdslys.

- Invincible II er udført i sterile materialer, ligesom det er modstandsdygtigt over for kemikalier og rengøringsmidler. Derudover er det en stor fordel, at Invincible II bygges ind i loftet og monteres med en frontramme, som giver det let adgang i forbindelse med vedligehold, siger Kim Christensen.

Optimalt arbejdslys
Desuden påpeger han, at Invincible II’s dobbeltparaboliske afskærmning sikrer optimalt arbejdslys, der hverken blænder eller skaber distraherende reflekser.

Også på de retsmedicinske laboratorier, som blandt andet undersøger beslaglagt pulver, piller og plantemateriale for narkotika, er der taget hensyn til arbejdslyset. Her er valgt det klassiske indbygningsarmatur Menlo, der kan yde op til 200 lux med en indirekte belysning, som ikke skærer medarbejderne i øjnene under arbejdet.

Hensyn til patienterne
Thorn Lightings effektive lysløsninger til universitetshospitalet er ikke kun forbeholdt nybyggeriet i Skejby. Også på det tidligere Amtssygehus, der nu også er en del at Aarhus Universitetshospital, er Menlo-armaturet populært.

- Ved ombygningen af en tidligere skadestue til dagkirurgisk klinik har vi netop leveret en række armaturer af Menlo-typen til opvågningsstuer og gangarealer. Hér er armaturets fordel især, at den indirekte lyskilde ikke blænder de liggende patienter, forklarer Kim Christensen.

Store energibesparelser
I operationsstuerne på den nye dagkirurgiske klinik er opale armaturer erstattet af Invincible II i forbindelse med ombygningen. Kim Christensen vurderer, at hospitalet med dette valg har opnået en energibesparelse på op mod 50 procent.

Således sikrer gennemtænkt belysning både lav energiregning, høj komfort og effektivt lys på fremtidens hospital i Århus.

Kilde: Thorn Lighting

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125